Main content

Inhoud

Nieuw wildpark in Tanzania voor trofeejacht en elitetoerisme

Nieuws: 9 augustus 2022
Jacht

Tanzania bakent nieuw wildpark af dat net naast het wereldbekende Serengeti National Park komt te liggen. Belangrijk verschil: daar waar het Serengeti-park een beschermd gebied is waar niet gejaagd mag worden, wordt elite jachttoerisme juist hét doel van het nieuwe park.

Campagnecoördinator Legon: "Het sprookje dat jachttoerisme een effectief middel is voor soortenbehoud en natuurbeheer mag nu eindelijk eens gaan ophouden. Het uitmoorden van bedreigde en wilde diersoorten kan nooit en op geen enkele manier gerechtvaardigd worden, ook niet door er veel geld tegenaan te smijten."

Geldgewin en corruptie

De jachtlicentie voor het nieuwe wildpark, dat zo'n 1500 vierkante kilometer groot zal worden, is in bezit van de Otterlo Business Corporation (OBC), een luxejachtbedrijf1 uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het bedrijf is gelinkt aan de koninklijke familie die dus met deze licentie privé-jachtreizen kan organiseren. De VAE is al jarenlang een belangrijke handelspartner van Tanzania en OBC heeft sinds 1992 het exclusieve jachtrecht in een gebied van 4000 vierkante kilometer ten oosten van het Serengeti-park. Het bedrijf kwam echter eerder al in opspraak in verband met corruptie en omkoperij.2

Het uitmoorden van bedreigde en wilde diersoorten kan nooit en op geen enkele manier gerechtvaardigd worden, ook niet door er veel geld tegenaan te smijten.

Joffrey Legon, Animal Rights

Dierenmigratieroute onder vuur

Het nieuwe park komt te liggen in de migratieroute van onder andere gnoes, zebra's en olifanten. De migratieroute van het wild loopt van het Serengeti-park over de grens naar Masai Mara in Kenia en via Loliondo in Tanzania door naar het beschermde natuurgebied Ngorongoro.1

Legon: "Het ene moment zijn deze dieren in een beschermd gebied waar ze niet bejaagd mogen worden en even later staan ze na een doodsstrijd vol stress en angst levenloos op de walgelijke foto van een poserende rijke jager."

Wij bij Animal Rights vragen ons af hoelang het zal duren voor wild uit de 'beschermde zone' opgejaagd zal worden richting de zone waar er wél legaal levens ontnomen mogen worden.

gedwongen ontruiming

Tienduizenden Masai, een nomadenstam en één van de oudste volksstammen ter wereld, worden met geweld verdreven uit hun vertrouwd leefgebied om plaats te maken voor dit verwerpelijk project.1 Volgens de Masai zijn er al vuurwapens en traangasgranaten gebruikt en raakten meer dan dertig personen gewond.

Het ene moment zijn deze dieren in een beschermd gebied, even later staan ze levenloos op de walgelijke foto van een poserende rijke jager

Legon, Animal Rights

Sprookje

De trofeejacht beschermt het natuurlijk habitat niet tegen verlies van leefgebied en stroperij noch bevordert het de ecologische diversiteit en instandhouding van (bedreigde) diersoorten. Daarnaast biedt het onvoldoende sociaaleconomische voordelen, zegt Dr. Bertrand Chardonnet, consultant voor natuur en beschermde gebieden in Afrika.1

Animal Rights is zwaar gekant tegen elke vorm van jacht en met name de plezierjacht, waaronder de trofeejacht valt. 'Opnieuw worden de rechten van het dier zelf uit de vergelijking gehouden.', stelt Legon.

Op 8 maart overhandigde Animal Rights nog een petitie tegen de trofeejacht met 37.000 handtekeningen aan federaal minister van Milieu Khattabi. Op 24 maart werd een resolutie dat de invoer van jachttrofeeën van bepaalde diersoorten verbiedt en waar Animal Rights aan meegewerkt heeft, unaniem goedgekeurd in het federaal parlement.