Main content

Inhoud

Nierstichting schenkt haar geld aan dierproeven

Nieuws: 15 september 2020
Dier­proeven

De jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting loopt van 13 tot 19 september. Wat helaas veel donateurs, vrijwilligers en nierpatiënten niet weten is dat een aanzienlijk deel van de donaties naar experimenten met proefdieren gaat. Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat de Nierstichting in 2019 maar liefst 1,52 miljoen euro heeft geschonken aan dierproeven. 1

Animal Rights campagnecoördinator Jen Hochmuth: “Goede doelen die ervoor kiezen om dieproeven te financieren zijn fout bezig! We roepen de Nierstichting op om enkel nog onderzoek te financieren zonder proefdieren.”

Een goed doel is fout bezig als het geld investeert in pijnlijke experimenten.

Verborgen dierenleed

De gevolgen voor de proefdieren (muizen, ratten en varkens) zijn groot. Zo worden proefdieren ziek gemaakt, hun nieren worden vergiftigd, beschadigd, verwijderd of getransplanteerd.

Bij de meeste experimenten wordt bij de dieren chronische nierschade veroorzaakt.1 Dit gebeurt door middel van een operatie, waarbij een deel van de nieren wordt weggehaald. Ook krijgen de proefdieren meestal een zender voor bloeddrukmetingen. Na de operaties zal bij de dieren een hoge bloeddruk worden opgewekt door ze meer of minder zout in het dieet te geven.

Alle dieren worden bij het beëindigen van de studie afgemaakt en vervangen door nieuwe proefdieren voor een volgende studie.

Niet eerlijk over beleid

De Nierstichting geeft op haar website praktische tips aan de collectant. Er is een lijst opgesteld met veel gestelde vragen aan de deur. 1 Met geen woord wordt er gerept over de miljoenen die aan dierproeven worden besteed. Op deze wijze krijgt de potentiële donateur ook geen informatie over de experimenten die hij of zij onbewust mede financiert.

Als je de jaarverslagen van 2016, 2017 en 2018 erbij pakt dan wordt er met geen woord gerept over dierproeven. Slechts op de website staat een algemeen statement vermeld met louter dooddoeners. De Nierstichting is niet eerlijk over het gevoerde beleid. 2 3

Deurhanger en sticker kun je bestellen in onze webshop Full size
Deurhanger en sticker kun je bestellen in onze webshop

Foute goede doelen

Animal Rights publiceert een rode lijst van Nederlandse en Belgische gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. De dierenrechtenorganisatie heeft deurstickers met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' en een deurhanger uitgebracht die je kunt bestellen in de webshop.

We geven met de lijst en de deursticker donateurs een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden.

Animal Rights is blij met de gezondheidsdoelen zoals de Brandwondenstichting en het Nationaal MS Fonds die kiezen voor dierproefvrij onderzoek. Bekijk de groene lijst hier.