Main content

Inhoud

Nekken kraaien worden niet meer gebroken

Nieuws: 28 november 2019
Jacht

De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn eerder dit jaar naar de rechter gestapt. De provincie Gelderland had namelijk besloten dat kraaien rondom fruittelers gevangen mogen worden met ellendige kooien, waarna ze worden gedood met slag-, snij-, en steekwapens of het breken van de nek. Naar aanleiding van het beroepsschrift heeft de provincie haar besluit gewijzigd. De organisaties reageren: “Wij zijn blij dat al deze afschuwelijke dodingsmethoden uit het besluit zijn gehaald, maar de akelige kooien mogen nog steeds gebruikt worden. Wij laten het er niet bij zitten en gaan door met de procedure.”

Lees ook: jagers mogen nekken kraaiachtigen breken

In deze provincie worden enorme aantallen kraaien doodgeschoten.

Jessica Smit, Animal Rights

VANGKOOIEN EN LOKVOGELS

De vangkooien worden geplaatst op en rondom percelen waar appels en peren worden gekweekt. In de kooien mogen levende en kunststof vogels worden gebruikt en er mag tevens gebruik worden gemaakt van voer als lokmiddel. Eenmaal per etmaal moeten de kooien worden gecontroleerd. Wilde dieren worden op deze manier gevangen en komen vast te zitten, zonder mogelijkheid om te ontsnappen. In 2017 alleen al zijn er in Gelderland 20.556 kraaien gedood.

Jessica Smit van Animal Rights: “In deze provincie worden al enorme aantallen kraaien doodgeschoten, wij vinden het onbegrijpelijk dat de bevoegdheden van jagers nog verder worden opgerekt.”

TOESTEMMING ONTERECHT VERLEEND

Een toestemming (ontheffing) om dieren te doden, mag alleen worden verleend als de instandhouding van de soort niet in gevaar is en als er geen andere bevredigende oplossingen zijn. Bovendien moet er sprake zijn van belangrijke schade. De provincie stelt dat kraaien in het hele land schade veroorzaken en ze daarom deze toestemming hebben verleend.

Pauline de Jong van Fauna4Life: “Uit gerechtelijke uitspraken blijkt dat provincies per geval deugdelijk moeten motiveren, waarom ze tot een ingrijpend besluit overgaan. De provincie Gelderland heeft dit niet gedaan en voldoet zo niet aan de eisen van de wet. Kraaien zijn beschermde dieren.”

Teken de petitie: stop jacht met levende lokdieren

Stop jacht met levende lokdieren Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer