Main content

Inhoud

Na 9 jaar verbod op cosmeticatesten lijden proefdieren nog steeds

Nieuws: 11 maart 2022
Dier­proeven

Vandaag, 11 maart 2022, is het 9 jaar geleden dat het precedent-scheppende verbod van de EU op het testen van cosmetica op dieren en de verkoop van op dieren geteste cosmetica van kracht werd. Maar voor Animal Rights is dit geen reden om te vieren. Ondanks de verzekering dat dieren niet langer zouden lijden en sterven voor tandpasta of lippenstift, worden cosmetica-ingrediënten nog steeds door de strot van ratten en konijnen geduwd.

Jen Hochmuth, toxicologe bij Animal Rights: “Het testen van cosmetica op dieren is lelijk, punt uit, maar het stopt hier niet bij. Wist je dat zelfs vele natuurlijke ingrediënten in cosmetica zoals etherische olieën ook allemaal eerst op proefdieren zijn getest? Deze onzin moet eindelijk stoppen.”

WAAROM WERKT HET VERBOD NIET?

In 2013 trad de EU Cosmeticaverordening volledig in werking - en daarmee ook het verbod op dierproeven voor cosmeticaproducten en hun ingrediënten. Ook de verkoop van cosmetica die gebaseerd zijn op nieuwe gegevens van dierproeven voor de beoordeling van hun veiligheid werd verboden. Dit had moeten betekenen dat consumenten erop konden vertrouwen dat elk cosmeticaproduct of -ingrediënt dat na 11 maart 2013 werd ontwikkeld, niet op dieren zou zijn getest.

Toch eist het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), gesteund door de Europese Commissie, nog steeds nieuwe dierproeven voor cosmetica-ingrediënten onder het mom van de REACH-verordening inzake chemische stoffen. Een recente studie onderzocht het probleem en ontdekte dat van de 419 stoffen die in de EU geregistreerd staan als uitsluitend voor cosmetica gebruikt, er 63 op dieren zijn getest.1 En dit terwijl de Cosmetica richtlijn, die dierproeven voor schoonheidsproducten en -ingrediënten verbiedt, van kracht is.

“Hiermee wordt het doel van de cosmeticaverordening - veilige cosmetica op de markt brengen zonder dierproeven te eisen - volledig omzeild en wordt cosmetica stiekem wel op dieren getest”, verklaart Hochmuth.

Maak Europa cruelty-free

Daarom willen wij dat jullie zich bij ons aansluiten en een Europees burgerinitiatief (EBI) ondertekenen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om:

  • HET VERBOD OP DIERPROEVEN VOOR COSMETICA TE BESCHERMEN EN TE VERSTERKEN
  • DE EU-CHEMICALIËNVERORDENING OM TE VORMEN
  • MET EEN CONCREET PLAN TE KOMEN VOOR DE OVERGANG NAAR PROEFDIERVRIJE WETENSCHAP

Teken HIER het Europees burgerinitiatief

REACH IS HET GROOTSTE DIERPROEFPROGRAMMA TER WERELD

De REACH-verordening vereist resultaten uit dierproeven om de veiligheid van chemische stoffen voor de gezondheid van mens en milieu te waarborgen. Dit leidt tot het lijden van nog veel meer dieren in wrede, zinloze cosmeticatests en zou de ontwikkeling van cruelty-free producten en ingrediënten ernstig beperken. Op tien jaar tijd werden door REACH miljoenen dieren gebruikt in akelige en dodelijke giftigheidsexperimenten.

Daarmee is REACH het grootste dierproefprogramma ter wereld. Toxicologe en campagnecoördinator Jen Hochmuth van Animal Rights wil af van deze wettelijke verplichting: “Maak gebruik van de reeds bestaande alternatieve methoden en investeer in de ontwikkeling en validatie van nieuwe proefdiervrije methoden.”

Full size
Je kan ook de QR code scannen om te tekenen.

DUS WAT KAN ER WORDEN GEDAAN?

De alliantie, waar Animal Rights als lid van de European Coalition to End Animal Experiments deel van uitmaakt, wil met een Europees burgerinitiatief (EBI) een miljoen handtekeningen verzamelen. Hiermee wordt de Commissie opgeroepen om het verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en te versterken. Ook eisen we een concreet plan voor de overgang naar proefdiervrije wetenschap en dat de bredere EU-regelgeving inzake chemische stoffen omgevormd wordt zodat alle chemische stoffen worden beheerd zonder nieuwe eisen inzake dierproeven toe te voegen.

Jen Hochmuth: “We roepen op om de wetenschap in de EU te moderniseren door zich te verbinden tot een wetgevingsvoorstel waarin een routekaart wordt uitgestippeld om alle dierproeven in de EU geleidelijk aan af te schaffen.”

Help ons het verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en te versterken door het EBI te ondertekenen.