Main content

Inhoud

Misselijkmakende daad: Animal Rights looft beloning uit

Nieuws: 26 maart 2020
Jacht

In korte tijd zijn er op meerdere locaties in Zuid-Holland tientallen verminkte en gedumpte ganzenlichamen gevonden. In Nieuwerkerk aan de IJssel zijn in totaal 34 lichamen aangetroffen. In Lopikerkapel zijn in totaal 32 lichamen aangetroffen. In Reeuwijk zijn gisteren 5 lichamen gevonden. Het gaat in totaal om vijf afzonderlijke vondsten. Bij een aantal dieren is het borststuk verwijderd: ganzenborst wordt door sommige mensen gegeten als delicatesse. Animal Rights looft een beloning uit van € 5000,- voor de tip die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de dader(s).

Jessica Smit van Animal Rights: “Ook vorig jaar kregen wij al meldingen van gehavende en gedumpte lichamen, maar onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier ongestraft mee weg. Er is te weinig controle op stroperij, maar ook op reguliere jacht in het veld en onze buitengebieden. Deze gruweldaden mogen niet ongestraft blijven."

Onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier gewoon mee weg. Deze gruweldaden mogen niet ongestraft blijven.

Jessica Smit, Animal Rights

VIJF AFZONDELIJKE VONDSTEN IN KORTE TIJD

De lichamen in Nieuwerkerk aan de IJssel zijn gevonden door een oplettende voorbijganger die daarna de dierenambulance heeft gebeld.1 De lichamen in Lopikerkapel werden ontdekt door een buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente Lopik. Het is nog niet bekend wie er verantwoordelijk is. De gemeente stelt een onderzoek in en roept getuigen op zich te melden.2 Klik hier voor de contactgegevens van de gemeente Lopik. De lichamen in Reeuwijk werden gevonden door buurtbewoners.

Datums en locaties

  • 15 maart - 16 lichamen aangetroffen in Lopikerkapel.
  • 16 maart - 16 lichamen aangetroffen in Lopikerkapel.
  • 18 maart - 18 lichamen aangetroffen aan de Tweede Tochtweg in Nieuwerkerk aan de IJssel.
  • 19 maart - 16 lichamen aangetroffen aan de Tweede Tochtweg in Nieuwerkerk aan de IJssel.
  • 25 maart - 5 lichamen aangetroffen bij Vogelkijkscherm Bosmankade in Reeuwijk.

Bij álle vondsten zijn lichaamsdelen verwijderd en bovendien bevinden de locaties zich op slechts enkele kilometers van elkaar.

Jessica Smit, Animal Rights

OPEENSTAPELING VAN GEVALLEN

Regelmatig worden er in deze regio lichamen van gedumpte dieren met uitgesneden lichaamsdelen gevonden. Afgelopen oktober werden er in Driebruggen meer dan twintig ganzen gedumpt op de Hogebrug.1 Ook hier was weer een gedeelte van de borst verwijderd. Bij deze vondst werd naast de stapel dieren een hagelpatroon aangetroffen. Afgelopen november troffen medewerkers van Animal Rights op verschillende plekken in Reeuwijk de lichamen van gedumpte ganzen aan. Van één van de vogels is een röntgenscan gemaakt. Het dier zat vol hagel en had een gebroken vleugel.

Jessica Smit: "Wij weten niet met zekerheid of er een link is tussen de vondsten, maar het vermoeden is er zeker. Bij álle vondsten zijn lichaamsdelen verwijderd en bovendien bevinden de locaties zich op slechts enkele kilometers van elkaar."

Het doden van enkele dieren uit een groep zorgt er letterlijk voor dat families uit elkaar worden gerukt.

Jessica Smit, Animal Rights

Ganzen zijn sociale vogels die paartjes vormen voor het leven. Ze zijn trouw aan hun partner, de plekken die ze bezoeken en ze gebruiken veelal dezelfde slaap- en broedplaatsen. Ze leven in familieverbanden en worden gemiddeld twaalf jaar. Bij een leven zonder risico's kunnen ze ook gemakkelijk twintig jaar worden. Jessica Smit: "Het doden van enkele dieren uit een groep zorgt er letterlijk voor dat families uit elkaar worden gerukt."

Lees ook: Reeuwijk vol met dode gedumpte ganzen.

Bruikbare tips

Heb je een tip dan kan je via de e-mail of telefonisch contact opnemen met Animal Rights. Mail naar info@animalrights of bel naar 070 444 88 52. Animal Rights is niet verantwoordelijk voor het onderzoek, maar zal tips doorgeven aan de bevoegde instanties.

Animal Rights eist dat de dader wordt gestraft

Animal Rights wil dat deze misselijkmakende praktijken serieus onderzocht gaan worden, zodat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Jessica Smit: "Wij willen een duidelijk signaal afgeven: het onderzoek schiet te kort. Aan de levens van ganzen wordt amper waarde gehecht, maar voor ons is elk dier een individu met recht op leven. Wie de gouden tip geeft die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de dader(s) kan rekenen op een beloning van € 5000,-"

Als er meerdere tips leiden tot een veroordeling dan wordt de beloning verdeeld.

Wat kan jij doen?

Kom je de lichamen van gedumpte ganzen tegen? Dan kan je het volgende ondernemen:

  • Documenteer de lichamen. Maak foto's en filmpjes en stuur ze naar info@animalrights.nl.
  • Vermeld de datum, de locatie en het aantal lichamen.
  • Maak zo snel mogelijk een melding bij de politie (0900 8844) en de Omgevingsdienst. Kijk hier voor de contactgegevens per Omgevingsdienst.
  • Liggen de lichamen er na enkele dagen nog? Doe dan opnieuw een melding. Vraag om op de hoogte gehouden te worden over de voortgang en afhandeling van de melding.