Main content

Inhoud

Met toeters tegen geweren

Blog: 11 augustus 2016
Jacht

Wekelijks ga ik samen met een team van Animal Rights-activisten op pad naar de Hoeksche Waard. We hebben een duidelijke missie: zo veel mogelijk ganzen redden uit de handen van de jagers. De overheid geeft toestemming om deze beschermde diersoort af te knallen. Als de overheid de dieren niet beschermt, dan doen wij dat wel.

Elke ochtend vliegen de ganzen in V-formatie van de rustgebieden in de aanpalende waterpartijen naar de productievelden om daar te eten. In de avonduren vliegen de dieren weer terug. In deze productievelden zitten jagers verstopt met namaakganzen om de dieren te lokken. Wanneer de ganzen de daling inzetten wordt er lukraak geschoten. Dieren vallen keihard uit de lucht of vliegen gewond door. Op de beelden die we eerder gemaakt hebben is te zien hoe een gans letterlijk vecht voor zijn leven.

Het is niet eenvoudig om de jagers in de velden te spotten. Maar toch is het elke week gelukt om ze op te sporen. Eenmaal aangekomen rollen we ons spandoek uit, starten we onze videocamera en hebben we onze toeters bij de hand. Met de toeters kunnen we de ganzen waarschuwen voor de jagers in het veld. Door het geluid van de toeters gaan de ganzen hoger vliegen en blijven ze buiten het bereik van het jachtgeweer. De afgelopen weken hebben we amper hoeven toeteren omdat de jagers direct stopten met hun verfoeilijke activiteiten nadat we ze gespot hadden.

Het is een schitterend gezicht om de ganzen in V-formatie over de hoofden van de jagers te zien vliegen. Dieren die anders letterlijk uit de lucht waren geknald als wij niet tussenbeide waren gekomen. Onze acties voorkomen dierenleed en zetten aan tot discussie.

Naast onze levensreddende acties voeren we ook een juridische strijd voor de ganzen. Wij vinden dat beschermde dieren ook daadwerkelijk door de overheid beschermd moeten worden. We pleiten tevens voor het inzetten van duurzame en diervriendelijke alternatieven om productievelden te beschermen. De inzet van slimme technologische hulpmiddelen voorkomt dierenleed en beschermt de belangen van de boer. Alleen zal de jager een nieuwe hobby moeten zoeken.

Robert Molenaar
Directeur Animal Rights