Main content

Inhoud

Mars op Wereldproefdierendag naar dierenlaboratorium Erasmus MC

Nieuws: 21 april 2019
Dier­proeven

Wereldproefdierendag - Ruim 800 mensen liepen afgelopen zaterdag 20 april een mars door het centrum van Rotterdam richting het proefdiercentrum van het Erasmus MC. Robert Molenaar van Animal Rights: “We protesteren tegen de stijging van het aantal dierproeven in Nederland en roepen op om dierproeven te vervangen door moderne dierproefvrije technieken.”

Stijging dierproeven

Volgens de NVWA werden in 2017 maar liefst 530.568 dierproeven uitgevoerd: dat is een stijging van 18%. Ook het aantal dieren gedood in voorraad is flink gestegen. Dat zijn nu 448.252 proefdieren. Deze proefdieren worden gedood, omdat ze niet geschikt zijn voor de experimenten. In 2017 nam ook het aantal testen op honden, katten en apen toe. Het Erasmus MC is het laatste medisch centrum dat nog apen gebruikt en is met 23.450 dierproeven één van de grootste dierenlaboratoria van ons land.1

Molenaar: “Het Erasmus MC heeft onlangs goedkeuring gekregen om dodelijke experimenten op 44 apen uit te voeren. De gezonde dieren worden geïnjecteerd met virussen. De dieren kunnen apathisch worden, stoppen met eten en hebben last van ontstekingen en zwellingen.”

Amper budget voor alternatieven

Ondanks de belofte vanuit de overheid om in te zetten op het vervangen van dierproeven ziet Animal Rights dat de praktijk weerbarstig is. Er wordt slechts mondjesmaat geïnvesteerd in moderne dierproefvrije technieken. wordt slechts mondjesmaat geïnvesteerd in moderne dierproefvrij technieken. Volgens Molenaar is de mars op Wereldproefdierendag hard nodig:

"Gezonde dieren worden gebruikt als testobject. Daar moeten we vanaf. Dat kan als de overheid stopt met het subsidiëren van dierproeven en inzet op alternatieven. Gebruik de middelen voor de transitie naar een dierproefvrije wereld."

Debat over het vervangen van dierproeven

Aansluitend organiseerde Animal Rights in Rotterdam een debat voor 200 mensen met de centrale vraag hoe dierproeven nu te vervangen. Deelnemers aan het debat waren Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren, filosoof Eva Meijer, presentator Karen Soeters, toxicoloog Jen Hochmuth en Vlaams politicus Hermes Sanctorum.

Fantastische actiedag voor de proefdieren

Het was een fantastische mars in Rotterdam. Ik wil alle organisaties, stewards, vrijwilligers, sprekers en activisten ontzettend bedanken voor een geweldige actiedag voor de proefdieren.
- Robert Molenaar van Animal Rights