Main content

Inhoud

Mars door Rijswijk op Wereldproefdierendag 2022

Nieuws: 25 maart 2022
Dier­proeven

Zondag 24 april 2022 organiseert Animal Rights de mars op Wereldproefdierendag. De optocht zal door het centrum van Rijswijk gaan richting het apentestcentrum BPRC. Rowena Vanroy van Animal Rights : “We willen sluiting van de apenhel waar jaarlijks 150 tot 200 apen gebruikt worden in gruwelijke experimenten.”

Wereldproefdierendag

Sinds 1979 is Wereldproefdierendag de dag voor protesten tegen dierproeven. In 2019 liepen ruim 800 mensen een mars door het centrum van Rotterdam richting een ander apenlab: het proefdiercentrum van het Erasmus MC. In 2020 werd een online event georganiseerd en in 2021 jaar protesteerde Animal Rights in Tilburg tegen de handel in apen. In Leuven werd op hetzelfde moment actiegevoerd tegen de apenexperimenten aan de universiteit.

Mars door Rijswijk

Animal Rights is woedend over de meest recente dierproevencijfers: het aantal experimenten op apen is met meer dan een derde toegenomen van 155 in 2019 naar 212 in 2020. Dit is een stijging van 37%. Hiervan kwamen echter 95 proeven extra bovenop de afgesproken proeven, door het onderzoek naar COVID-19.

Vanaf 2025 mogen er nog steeds maximaal 150 apen gebruikt worden per jaar. Dat er minder dierproeven gedaan werden houdt dus niet in dat het leed is geleden. Animal Rights is een petitie gestart en roept de Tweede Kamer op om het apentestcentrum BPRC in Rijswijk te sluiten. Eerder bracht Animal Rights al naar buiten dat apen geïnfecteerd werden met vogelgriep en elektrische schokken toegediend krijgen in hun kooi.

Rowena Vanroy: "We zijn het spuugzat. Dieren worden in het BPRC gereduceerd tot gebruiksvoorwerpen. Er moet een einde komen aan hun lijdensweg. Met deze mars blijven we de druk opvoeren."

Wat kan jij doen?

Wil je ook dat er een einde komt aan het leed van miljoenen proefdieren?

Petitie voor sluiting van het apentestcentrum BPRC Jaarlijks worden 150 tot 200 apen gebruikt in gruwelijke dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer