Main content

Inhoud

Maak van afbouw dierproeven topprioriteit

Nieuws: 28 maart 2019
Dier­proeven

Donderdag 11 april vindt het Algemeen overleg Dierproeven plaats in de Tweede Kamer. 1 Animal Rights en Een DIER Een VRIEND spreken in aanloop naar het belangrijke overleg met de betrokken politici in Den Haag. Robert Molenaar van Animal Rights: “Er is een transitie van ouderwetse dierproeven naar moderne dierproefvrije technieken aan de gang. We willen met onze gesprekken de politici munitie geven om de transitie verder aan te jagen.”

De belangrijkste punten:

  • Bouw het apentestcentrum BPRC af naar nul.
  • Stimuleer het alternatievenbeleid met geld.
  • Maak het aantal dierproeven per vergunninghouder openbaar.
  • Alle onderzoeken dienen in een databank geregistreerd te worden om dubbele dierproeven te voorkomen.
  • Bijna een half miljoen proefdieren worden gedood in voorraad: overheid neem de regie in handen en pak dit aan.
  • Elke onderzoeker verplicht stellen om een uitgebreide literatuurstudie te doen voordat er überhaupt aan een dierproef begonnen wordt: zo voorkom je veel dierproeven.
  • Alle ministeries moeten meedoen in de Transitie Proefdiervrije Innovatie. Grote afwezige is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Transitie aanjagen in België

In Vlaanderen zitten overheid en wetenschap nog vast in het oude denken. Jen Hochmuth van Animal Rights wil ook de transitie in België aanjagen: "We zien dat de proefdieren geen prioriteit zijn in de politiek. Dat is vreemd, omdat er juist zoveel maatschappelijke onvrede over het proefdierengebruik is. Ik wil dat dan ook zo snel mogelijk zien veranderen."

Recentelijk dienden de parlementariërs, Caron (Groen), Robeyns (Sp.A) en Sanctorum-Vandevoorde (onafhankelijk) opnieuw hun resolutie in om het Vlaamse proefdiergebruik af te bouwen. 1 "Dat zijn goede ontwikkelingen die we stimuleren,” aldus Hochmuth.

Red de apen uit de laboratoria Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer