Main content

Inhoud

Luid protest voor Julia

Nieuws: 19 september 2019
Dier­proeven

Onlangs slingerde het BPRC een Tweet de wereld in van het penseelaapje Julia. Het aapje wordt voor dierproeven gebruikt in het Rijswijkse apentestcentrum. Nu blijkt dat het gaat om experimenten waarbij een synthetische drugs in de buik wordt gespoten om Parkinsonachtige symptomen op te wekken.

Julia is een individu

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND maken zich ernstig zorgen over het welzijn van Julia en haar lotgenoten. De dierenrechtenorganisaties hebben een brief naar het BPRC gestuurd en willen dat Julia en haar kooigenoten ter adoptie worden aangeboden aan een gespecialiseerd opvangcentrum.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Julia is een individu met recht op leven en welzijn. Deze proeven zijn onmenselijk. We willen dat Julia vrijkomt.”

Veel support van voorbijgangers

Woensdagmiddag 18 september protesteerden Animal Rights en Een DIER Een VRIEND opnieuw voor de poort van het BPRC in Rijswijk. Molenaar: “We zien altijd veel opgestoken duimen van voorbijgangers tijdens onze acties. Er is amper draagvlak voor het BPRC.”

UPDATE

Op 16 september 2019 stuurden Animal Rights en Een Dier Een VRIEND een brief naar het BPRC met daarin een verzoek om Julia te vrijwaren van experimenten. Hier hebben wij helaas geen antwoord op gekregen.

Uit de recente BPRC-jaarverslaggeving blijkt dat in 2019 geen proeven op penseelaapjes zijn gevoerd. Er staat letterlijk in het jaarverslag: "Er zijn in 2019 geen witoorpenseelapen ingezet als proefdier." Animal Rights is zeer verbaasd en heeft op 1 maart en 9 maart 2021 het BPRC per e-mail om opheldering gevraagd: Hoe zit het nu precies met deze tweet en het aapje Julia?