Main content

Inhoud

Laat de ganzen niet stikken

Nieuws: 29 mei 2015
Jacht

Een coalitie van dierenrechtenorganisaties trekt gezamenlijk op tegen de aangekondigde vergassingen van tienduizenden ganzen. Vanaf 1 juni is het in heel Nederland mogelijk om ganzen in de rui met CO2 te vergassen. De organisaties zijn woedend en vinden dat de overheid de ganzen letterlijk en figuurlijk laat stikken. Daarom werd er dan ook geprotesteerd bij Duke Faunabeheer in Lelystad en bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Woordvoerder Ron Visser van 'Stop Dierenleed Nederland': “In de ruiperiode kunnen moedergans en haar kuikens niet vliegen. Zij hebben geen schijn van kans tijdens de massale vangacties. De vangactie, de opsluiting en vergassing zorgt voor stress, angst en pijn bij de dieren. Onze actie is dan ook een noodkreet aan de regering die het dierenleed goedkeurt.

Jaarlijks worden duizenden ganzen weggevangen en vergast op het moment dat de volwassen ganzen in de slagpenrui zijn en de jongen voor het eerst veren krijgen. Deze periode duurt vier weken en de ganzen kunnen dan niet wegvliegen. Juist in de rui zijn ze een eenvoudige prooi voor Duke Faunabeheer. De gestreste dieren worden in een wagen gedreven en met CO2 vergast. Het kan volgens Duke Faunabeheer wel twee minuten duren voordat alle ganzen vergast zijn. De 120 seconden durende doodsstrijd is een lugubere. De gans is een watervogel en kan dan ook langdurig de adem inhouden. Een dierproef door de Universiteit Wageningen toont aan dat vergassing met CO2 zorgt voor veel stress, angst en pijn door o.a. ademhalingsnood en het opgesloten zitten. Niet alle ganzen worden gevangen, sommigen weten te ontkomen. Deze ganzen moeten het zien te redden zonder hun soortgenoten, zonder hun familie.

Uit studies van ondermeer Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt dat afschot of vergassing niet voor minder ganzen zorgt. Zolang de beschikbare hulpbronnen (aanbod van voeding en geschikte broedplekken) voor de ganzen gelijk blijven zal de jacht niet helpen. Het gevolg van afschot of vergassing is dat voor de overgebleven ganzen meer hulpbronnen beschikbaar zijn. De populatie zal hierdoor weer op het niveau komen van voor het afschieten of vergassen.

Laat de ganzen niet stikken’ is een gezamenlijk initiatief van: Animal Rights, Bite Back, Dierbewustleven, Een DIER Een VRIEND en Stop Dierenleed Nederland.

Laat de ganzen niet stikken’ wordt ondersteund door: Comité Dierennoodhulp, De Faunabescherming, PINK!, Rechten voor al wat leeft en Vereniging Stop de Ganzenmoord.