Main content

Inhoud

Protesteer mee! Stop de hobbyjacht!

Nieuws: 5 november 2020
Jacht

Op dinsdag 22 december organiseert Animal Rights bij de Tweede Kamer in Den Haag een demonstratie tegen de hobbyjacht; de jacht op vijf wildsoorten. Met wilde eenden gaat het al langer niet goed en nu zijn ook hazen en konijnen toegevoegd aan de geactualiseerde Rode Lijst van Nederlandse Zoogdieren.1 De populaties hazen en konijnen zijn sinds de jaren 50 met meer dan 60 procent afgenomen. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “Wilde dieren worden aan flarden geschoten voor het amusement van een kleine groep jagers. Het is onbegrijpelijk dat de plezierjacht in Nederland is toegestaan. We moeten een duidelijk statement maken tegen deze meedogenloze hobby.”

Animal Rights verzet zich al langer tegen de hobbyjacht. Afgelopen juni overhandigde de dierenrechtenorganisatie 20.000 handtekeningen tegen de plezierjacht aan de Tweede Kamer.

UPDATE: deze demonstratie is een online event!

In de laatste drie jaren zijn er in totaal 251.203 hazen en 83.692 konijnen gedood. Dit zijn hallucinante aantallen.

Jessica Smit, Animal Rights

VERMAAKJACHT, PLEZIERJACHT OF HOBBYJACHT

In Nederland zijn er vijf diersoorten die in het jachtseizoen vrij bejaagd mogen worden. Het jachtseizoen begint op 15 augustus met de jacht op de wilde eenden en konijnen. Vanaf 15 oktober mag er ook gejaagd worden op fazanten, hazen en houtduiven. Het jachtseizoen eindigt eind december of januari.

Smit: “In de laatste drie jaren zijn er in totaal 251.203 hazen en 83.692 konijnen gedood.1 Dit zijn hallucinante aantallen voor dieren die op de Rode Lijst zijn geplaatst. De meeste van deze dieren sterven in het jachtseizoen.”

Lees ook: één op de drie sneuvelt in Brabants jachtseizoen

Het wordt tijd dat we deze middeleeuwse hobby naar de geschiedenisboeken verwijzen.

Jessica Smit, Animal Rights

Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend.1 Sinds 1990 is ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Het aantal overwinterende wilde eenden is sinds 1990 met 40 procent gedaald. Smit: "Ook op dit moment wordt er nog volop door jagers op wilde eenden geschoten. Er zijn waarschijnlijk al tienduizenden dieren met hagel doorzeefd.”

Lees ook: ban de jacht in het Jaar van de Wilde Eend

Protesteer mee!

Op dinsdag 22 december organiseert Animal Rights vanaf 15.00 tot 17.00 uur een protest tegen de plezierjacht op de Hofplaats in Den Haag, naast de Tweede Kamer. Klik hier voor het evenement op Facebook. Smit: "Het wordt tijd dat we deze middeleeuwse hobby naar de geschiedenisboeken verwijzen."

Volg het evenement voor de laatste updates omtrent de coronamaatregelen. Wij organiseren deze demonstratie in goed overleg met de gemeente en het is mogelijk dat er op het laatste moment nog wijzigingen plaatsvinden.

De Jagersvereniging noemt de nieuwe Rode Lijst slecht onderbouwd.1 De Zoogdiervereniging noemt op haar beurt de kritiek van de Jagersvereniging slecht onderbouwd.2