Main content

Inhoud

KNAW gaat door met akelige apenexperimenten

Nieuws: 13 maart 2022
Dier­proeven

Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat er in het Nederlandse Herseninstituut, verbonden aan het KNAW, opnieuw akelige dierproeven van start zijn gegaan. Eind november 2021 werd er een toelating gepubliceerd voor nieuwe hersenexperimenten op drie resusapen. Rowena Vanroy, Animal Rights: “Alle dieren zullen maar liefst vijf jaar lang gebruikt worden in het laboratorium. Na afloop van deze proef mogen de apen niet genieten van hun vrijheid. Ze worden gedood en hun hersenen ontleed.”

Akelige experimenten

Het experiment lijkt wel een kopie van talloze eerdere experimenten.1 Het Herseninstituut voert immers al meer dan twintig jaar proeven uit op apen. Opnieuw zullen deze apen implantaten in de hersenen krijgen en opnieuw worden ze uren per dag vastgemaakt in een primatenstoel om taken uit te voeren. Vermoedelijk worden ook deze apen dorstig gehouden om hen door middel van een 'beloning' van een druppel water mee te laten werken. Bizar genoeg wordt het ongerief dat deze uiterst invasieve proef veroorzaakt omschreven als “matig ernstig”.

Vage doelstellingen

Wat men verwacht dat dit experiment zal opleveren is bijzonder vaag. Men gaat hersengebieden van resusapen in kaart brengen en belooft dat dit ooit op een of andere manier winst zal opleveren voor de behandeling van een scala aan menselijke aandoeningen, zoals ADHD, visuele beperkingen of zelfs comateuze toestand. We kunnen hieruit alleen maar concluderen dat de wetenschappers eigenlijk zelf niet goed weten waar ze naar op zoek zijn. Als dit experiment bruikbare informatie oplevert die ook nog eens toepasbaar is op mensen, zal dat eerder toevalligheid zijn dan een bewijs van het nut van deze dierproef.

Stop apenexperimenten!

Animal Rights wil dat alle apenexperimenten stoppen. Het Nederlands Herseninstituut toont zelf aan dat alternatieven mogelijk zijn. Er worden immers ook, succesvolle, experimenten uitgevoerd op menselijke vrijwilligers.1 Op vrijdag 18 maart voeren we actie bij het apenlab. Onze eisen zijn:

  • Geen nieuwe apenexperimenten meer.

  • Stuur de proefapen op pensioen!

Zet je in het evenement op gaan als je erbij kunt zijn!


  1. https://herseninstituut.nl/blinde-vrouw-in-staat-om-te-zien/