Main content

Inhoud

Kalkoenenfokker in de war

Nieuws: 18 mei 2020
Slacht

Twan Jenniskens uit Ysselsteyn heeft op drie locaties zo’n 60.000 kalkoenen opgesloten zitten. Hij is daarmee de ‘grootste’ in de Benelux. Al die kalkoenen worden voor de slacht naar Duitsland getransporteerd want Nederland heeft zelfs geen kalkoenenslachthuis meer.

In 2000 telde Nederland nog 121 kalkoenbedrijven met 1.544.000 kalkoenen. Nu zijn er dat ruim een half miljoen op een kleine 30 bedrijven. Ondanks alle promotiecampagnes blijft kalkoenvlees weinig populair in onze streken, met uitzondering van de kerstdagen misschien.

De kalkoenenindustrie kent vele gezondheidsproblemen en een hoge ‘uitval’ - sterfte - die worden veroorzaakt door het houderijsysteem, de selectie op snelle groei en hoog gewicht, en de economische afwegingen die de behandeling van de dieren bepalen. Vooral het leed door pikkerij en het hoge risico op catastrofale ziekte-uitbraken schreeuwen om een verbod op deze sector. Bij kalkoenen mag ook nog steeds de snavel ‘gekapt’ worden. De vleeskalkoenensector staat al jarenlang onder druk, vooral door grote ziekterisico’s en calamiteiten. Daarnaast levert het hoge antibioticagebruik van de sector een gevaar op voor de volksgezondheid.

De vleeskalkoenensector staat al jarenlang onder druk, vooral door grote ziekterisico’s en calamiteiten.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Twan houdt echter niet van kritiek op zijn kalkoenenhandel. Op 12 mei plaatste hij een stukje op Facebook, waarin hij zijn frustraties de vrije loop laat: “Deze extremisten staan langs de openbare weg te filmen wat wij aan het doen zijn op ons bedrijf. En maken hier een vervelend verhaal van!” 1

De propagandablaadjes van de dierenleedindustrie zijn altijd in voor een relletje of de getuigenis van een ‘zielige boer’. Dus op 15 mei mocht Twan ook hier zijn beklag doen: “Een week geleden stond bij ons vanaf de openbare weg iemand met een telelens foto’s te maken van onze stallen en dieren. Deze persoon heb ik daarop aangesproken. Het bleek iemand te zijn van de organisatie Animal Rights. Ik ben langdurig en netjes met hem in gesprek gegaan. Dit heeft echter geen nut. Dergelijke personen geven geen centimeter toe en blijven bij hun standpunt.” 2
Voor alle duidelijkheid: wij zijn in januari niet in zijn stal geweest en hebben geen interesse in zijn spandoek.

Hierbij dus de beelden. Dit zijn niet zomaar reguliere ‘plofkalkoenen’, maar Twan’s 1-ster beter leven kalkoenen die hun stoffige stal ontvluchten in de niet-zo-vrije uitloop voor een beetje frisse lucht en zonneschijn.

Het verhaal is niet “vervelend”, Twan, het uitbuiten en vermoorden van andere, levende voelende wezens is “vervelend” voor die slachtoffers. Daarom mag de kalkoenenindustrie zich blijvend verheugen in de aandacht van de dierenrechtenbeweging.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer