Main content

Inhoud

Jagers laten ganzen lijden tijdens oefening

Nieuws: 11 september 2018
Jacht

Afgelopen zaterdag filmde een activist van Animal Rights hoe jagers achteloos omgaan met de lichamen van dode ganzen tijdens een oefening in Utrecht. De politie kon ons vertellen dat het om tien jagers ging die aan het trainen waren met hun honden in de buurt van de Nedereindse Plas.

Lees ook: wat te doen bij jagers.

GEEN RESPECT

Op de beelden is te zien hoe jagers onverschillig omgaan met de lichamen van doden ganzen. Verschillende dode dieren worden heen en weer geslingerd en richting de honden gegooid. Er is tijdens de jacht in Nederland geen respect voor levende dan wel dode dieren.

LIJDENSWEG AANGESCHOTEN GANS

In een weiland vele meters bij de jachtpartij vandaan lag een doodgeschoten Nijlgans. Het dier is waarschijnlijk geraakt door een slecht geplaatst schot en in gewonde toestand verder gevlogen. De jagers hebben de gans in ieder geval niet kunnen vinden. Pas na verschillende telefoontjes met de gemeente werd het lichaam van de gans uiteindelijk verwijderd.

Vanwege zijn lichaamsbouw en gedrag is de gans een moeilijke diersoort om te bejagen. Ganzen zijn grote vogels en dit maakt het inschatten van hoogte en snelheid lastig. Niet elk schot is raak. Zo'n 25 tot 40% van de ganzen in Nederland vliegt rond met hagel in het lijf. Volgens onderzoeker Berend Voslamber is een schot hagel extreem stressvol en pijnlijk. Zo worden ze bijvoorbeeld geraakt in hun vleugel en kunnen niet meer verder vliegen. Gewonde ganzen kunnen een langzame en pijnlijke dood sterven.

HUNT SABOTEURS

Onze hunt saboteurs trekken er met regelmaat op uit om jachtpartijen te verstoren en dieren in het veld te beschermen. We doen dit altijd vreedzaam en geweldloos, maar onze bedoeling is duidelijk: het beschermen van zoveel mogelijk wilde dieren. Wij zijn de ogen en oren in het veld, beschermen wilde dieren en leggen jachtmisstanden vast. Onze onthullende beelden maken verborgen dierenleed zichtbaar.

Petitie

Teken ook onze petitie voor een algeheel verbod op het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht.

Stop jacht met levende lokdieren Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer