Main content

Inhoud

Jagers laten ganzen lijden in de Hoeksche Waard

Nieuws: 22 juli 2016
Jacht

Animal Rights brengt beelden naar buiten van de ganzenjacht in de Hoeksche Waard. Hierop is te zien hoe een gans uit de lucht wordt geschoten en vecht voor zijn leven.

Het jachttafereel is een twee minuten durende hel voor de gans. Het zorgt voor stress, angst en pijn. Een beschaafde samenleving onwaardig.

Robert Molenaar, directeur van Animal Rights

Lijdensweg

De jagers verstoppen zich veelal in hutjes en plaatsen (namaak) lokganzen om zich heen. Met lokfluitjes en lokganzen worden overvliegende ganzen geroepen om de dieren binnen het bereik van het jachtgeweer te krijgen. Vervolgens wordt er geschoten met de bedoeling om zoveel mogelijk ganzen te raken. De taak van de jachthond is om de ganzen op te halen en naar de jager te brengen. Op de beelden zie je dat de jachthond het leuk vindt om met de gans te spelen. De gewonde gans slaat met zijn vleugels en vecht voor zijn leven. Uiteindelijk brengt de hond de gans naar de jager. Hij breekt de nek van het dier. Uit de opnamen blijkt dat de gans nog steeds met zijn vleugels slaat. Het gehele tafereel is een dik twee minuten durende lijdensweg voor de gans.

Ganzenjacht

In de Hoeksche Waard werden in 2015 maar liefst 7552 ganzen uit de lucht geschoten.1 Voor het overgrote deel grauwe ganzen. Dat is maar liefst 26,8% van alle geschoten ganzen in de provincie Zuid-Holland (totaal 30.000). De dieren zijn in groten getale aanwezig in de Hoeksche Waard en zorgen voor schade aan gewassen en weilanden. Dat is voor de provincie Zuid-Holland de reden om een uitgebreide ontheffing te verlenen om de ganzen te mogen bejagen.

Molenaar: 'De Hoeksche Waard is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en volop mogelijkheden om te eten. Dat is dan ook exact de reden waarom de ganzenjacht niet werkt; de populatie ganzen herstelt zich elk jaar razendsnel. Wij pleiten voor het inzetten van alternatieven; deze zijn duurzaam en diervriendelijk.'

Alternatieven

De beste alternatieve oplossing is het inzetten van lasers, om de ganzen te verjagen naar foerageergebieden waar ze wel welkom zijn. Verder zouden velden met oogstresten omgeploegd moeten worden, zodat ganzen daar niet massaal kunnen eten. 'De ontheffing geeft jagers enkel een vrijbrief om jaarlijks massaal ganzen uit de lucht te schieten. Het lost het probleem niet op en zorgt voor veel dierenleed.'