Main content

Inhoud

Jagers in Breukelen overtreden coronamaatregelen

Nieuws: 23 april 2020
Jacht

Afgelopen zaterdagochtend maakten activisten van Animal Rights beelden van jagers in Breukelen die de coronamaatregelen aan hun laars lappen. Terwijl Nederland nog steeds in de ban is van het virus maken deze jagers er een gezellig groepsuitje van. Het verbod op samenscholingen geldt voor een ieder in Nederland dus ook voor jagers.

Animal Rights Campagneleider Jessica Smit: “Iedereen wordt geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven en niet in groepen samen te komen. Het doden van dieren zou überhaupt al geen excuus moeten zijn om je huis te verlaten. Wij willen dat er streng wordt opgetreden tegen dit asociale gedrag. Deze jagers hebben hun recht op een jachtakte verspeeld.”

Lees ook: is de jacht nog toegestaan?

Het doden van dieren zou überhaupt al geen excuus moeten zijn om je huis te verlaten.

Jessica Smit, Animal Rights

GANZENJACHT IN BREUKELEN

De jacht vond plaats in de polder van Breukelen vlak naast fort Tienhoven. De jagers waren meerdere uren druk met het doodschieten van ganzen. Ze zaten in drie verschillende jachthutten en gebruikten plastic lokganzen om overvliegende dieren mee te lokken.

Uit Kamervragen blijkt dat het doden van dieren onder de noemer “schadebestrijding en populatiebeheer” nog steeds is toegestaan.1 Hierbij moeten echter wel strikt de regels van het RIVM worden gevolgd. Voor iedereen in Nederland geldt nog steeds: blijf zoveel mogelijk binnen, ga alleen naar buiten als dit nodig is, ga niet met meer dan twee personen op pad en houd altijd 1,5 meter afstand.2 Wie zich niet aan deze regels houdt kan een boete krijgen. Ook de Nederlandse Jagersvereniging adviseert haar leden om met niet meer dan twee personen op pad te gaan.3

“Het gedrag van deze individuele jagers is hoogst onfatsoenlijk en buitengewoon onacceptabel. Ze doden niet alleen tientallen individuen alsof deze er niet toe doen, maar brengen daarnaast ook andere mensen in de samenleving in gevaar.”, aldus Smit.

Families worden uit elkaar gereten en een flink deel van de ganzen wordt niet gedood, maar wel geraakt.

Jessica Smit, Animal Rights

GANZENJACHT IS WANBELEID

In de provincie Utrecht werden in 2018 maar liefst 23.658 ganzen uit de lucht geschoten.1 De gans is de meest bejaagde diersoort van Nederland. Honderdduizenden dieren sterven jaarlijks door rondvliegend hagel of wordt deels geraakt. Maar liefst 25 tot 40 procent van de vogels vliegt rond met hagel in het lichaam.2 Een schot hagel is extreem stressvol en pijnlijk.

Animal Rights verzet zich actief tegen de jacht op ganzen. Ganzenjacht is wanbeleid: het werkt niet en zorgt voor verschrikkelijk dierenleed. Nederland is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en de intensieve landbouw biedt volop mogelijkheden om te eten. Populaties herstellen zich razendsnel. Smit: “Families worden uit elkaar gereten en een flink deel van de ganzen wordt niet gedood, maar wel geraakt. De jacht zorgt voor veel stress, angst en pijn bij talloze ganzen. Wij willen dat er wordt ingezet op duurzame, diervriendelijke en niet-dodelijke alternatieven. Dit mag zo niet langer doorgaan.”

Lees ook: Kollie werd kapotgeschoten door jagers

Animal Rights heeft de beelden overhandigd aan de gemeente Stichtse Vecht en de Omgevingsdienst regio Utrecht .