Main content

Inhoud

Jagers blazen aftocht in Gelderland

Nieuws: 23 november 2018
Jacht

De hunt saboteurs van Animal Rights voerden afgelopen weekend voor het eerst én met succes actie tegen de plezierjacht in Gelderland. Na onze aankomst werd de eerste jachtpartij meteen gestaakt. Animal Rights campagneleider Jessica Smit: “Er volgde een flinke discussie met de jagers, die vonden dat wij ons niet in het jachtgebied mochten begeven. We bevonden ons echter gewoon op de paden waar vrij wandelen is toegestaan. Onze aanwezigheid werd niet op prijs gesteld."

Na aankomst van de activisten, een verhitte discussie en wat geduw werd de eerste jachtpartij gestaakt.

Jessica Smit, Animal Rights

VIJF JACHTPARTIJEN

De jacht vond plaats in Heerlijkheid Leur in Gelderland. Er werd geschoten op fazanten, wilde eenden en hazen. Op het moment dat de hunt saboteurs het bos inliepen werden ze omringd door luide geweerschoten. De jagers hadden een briefje opgehangen bij de ingangen met de tekst "heden jacht". Na aankomst van de activisten, een verhitte discussie en wat geduw werd de eerste jachtpartij gestaakt.

In totaal zijn er vijf jachtpartijen gefilmd. Twee vonden er plaats in de bossen en drie in de omliggende weilanden. Jessica Smit: "Tegen de jacht in de weilanden konden we helaas niet veel ondernemen, tegen de jacht in de bossen echter wel. Doordat wij net als de jagers door de bossen liepen, konden ze geen dieren doodschieten. Eén jager gooide een stok in onze richting toen hij het zat begon te worden." Onder de jagers bevonden zich een CDA-Statenlid en twee jonge kinderen.

PLEZIERJACHT IN GELDERLAND

De jacht vond plaats in het kader van de plezierjacht. Het jachtseizoen begint, afhankelijk van de diersoort, in augustus en loopt door tot en met eind januari. Vanaf 15 oktober mag er op konijnen, hazen, fazanten, wilde eenden en houtduiven gejaagd worden, deze dag wordt dan ook aangemerkt als de “opening” van het jachtseizoen.

In Gelderland zijn er vorig jaar 12.158 hazen, 7.305 houtduiven, 2.654 fazanten, 2.000 konijnen en 10.537 wilde eenden doodgeschoten.1 Honderdduizenden dieren worden elk jaar in drie tot vier maanden tijd aan flarden geschoten voor het amusement van een kleine groep jagers. Naar schatting zijn er in 2017 in totaal zo'n 300.000 dieren gedood. Animal Rights wil dat de plezierjacht in Nederland onmiddellijk wordt verboden en dat wilde dieren zoveel mogelijk met rust worden gelaten.

OGEN EN OREN IN HET VELD

Animal Rights voert sinds 2015 actie tegen de jacht in Zuid-Holland. Afgelopen september waren we voor het eerst in Utrecht en afgelopen weekend in Gelderland. Jessica Smit: "Wij zijn de enige organisatie in Nederland die er met regelmaat op uit gaat om jachtpartijen te verstoren, dieren in het veld te beschermen en jachtmisstanden vast te leggen. Volgend jaar hopen we in ieder geval in de helft van Nederland en ook België actief te zijn."