Main content

Inhoud

Jager gooit geschoten vogel als grof vuil weg

Nieuws: 9 augustus 2019
Jacht

Twee weken gelden demonstreerden onze hunt saboteurs voor het eerst en met succes tegen de ganzenjacht in de Krimpenerwaard. Deze jagers gooiden een vogel als grof vuil weg, toen ze onze camera's zagen. Campagneleider Jessica Smit, Animal Rights: “Deze jagers hadden duidelijk iets te verbergen wat onze camera’s niet mochten vastleggen.”

Lees ook: succesvolle actie in Krimpenerwaard

Waar is het respect voor alle levende wezens, bij deze zelfbenoemde natuurliefhebbers?

Jessica Smit, Animal Rights

RESPECT EN FATSOEN

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging heeft Weidelijkheidsregels opgesteld, een gedragscode voor jagers. Deze regels staan voor een “fatsoenlijke en respectvolle omgang met het landschap in het algemeen en in het wild levende dieren in het bijzonder en met mensen met wie de jager in contact komt. De Jagersvereniging vindt dat alle jagers in Nederland -ook degenen die geen lid zijn van de vereniging- zich aan de Weidelijkheidsregels moeten houden en deze actief uitdragen. Van jagers mag worden verwacht dat ze zich voorbeeldig gedragen.”

Jessica Smit, Animal Rights: "Waar is het respect voor alle levende wezens, bij deze zelfbenoemde natuurliefhebbers?"

De video is gemaakt door Stichting Dierenradar.

AMPER OF GEEN CONTROLE

Dieren worden in onze samenleving bejaagd in hun natuurlijke leefomgeving. Onder het mom van “beschermen, beheren en benutten” trekken jagers er op uit om dieren dood te schieten. Activisten van Animal Rights zijn sinds 2015 in het veld aanwezig. Toezicht op de jacht ontbreekt volledig, of is er amper. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is nog nooit gesignaleerd.

De jagersvereniging reageert in de media vaak laconiek op beelden van Animal Rights. “Daar komt bij dat overal waar mensen werken, wel iets mis gaat. Er zal altijd een beest niet direct dood zijn. Als de jager een fout maakt, is er een jachthond bij die zo snel mogelijk die fout ongedaan moet maken. In sommige situaties is het gewoon niet mogelijk om een dier zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen, als er dan nét een camera op staat, dan kan dat de indruk wekken alsof het er altijd zo aan toegaat.”1

GEEN INCIDENT

Wanneer er dierenleed (of overtredingen) wordt gefilmd, dan doet de tegenpartij dit vaak af als incident. In de afgelopen jaren zijn er meerdere opnames gemaakt met een terugkerend patroon. Hoeveel incidenten moeten er gefilmd worden, om het structurele karakter aan te tonen? Dieren lijden onnodig, jagers houden zich niet aan regels en (provinciale) controle is er amper, of helemaal niet. Wij blijven doorgaan met onze acties en nodigen iedereen die interesse heeft uit zich aan te sluiten bij onze protesten tegen de jacht.

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer