Main content

Inhoud

Jager executeert gans in Hoeksche Waard

Nieuws: 30 augustus 2016
Jacht

Animal Rights heeft afgelopen zaterdag een jager in de Hoeksche Waard gefilmd die van dichtbij een aangeschoten Canadese gans executeert. De jager was al ruim vier minuten op zoek naar het gewonde dier, dat hij daarvoor uit de lucht had geschoten.

We eisen een ban op de jacht. Het wordt tijd dat de jagers een andere hobby zoeken. Het dierenleed is namelijk onacceptabel.

Robert Molenaar, directeur van Animal Rights

Lijdensweg

Eerder toonde Animal Rights al beelden van een jachtpartij waarbij de nek van de gans werd gebroken. Hierop werden vragen gesteld voor Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Hierop antwoordde Gedeputeerde Staten dat ''bij de bestrijding van schade en overlast onnodig lijden van dieren dient te worden voorkomen”. 1

Op deze nieuwe beelden is nog eens te zien hoe een jager het niet zo nauw neemt met de wetgeving. Het gewonde dier ligt al ruim vier minuten in de akker voordat de gans van dichtbij neergeschoten wordt. En zelfs op dat moment zie je nog een doodsstrijd van het dier. Molenaar: "Op zijn gemak slentert de jager door het veld, op zoek naar de gans. Er lijkt geen enkel normsbesef te bestaan. Dat een dier zwaar gewond is en eigenlijk hulpbehoevend, is schijnt niet in de jager op te komen."

Ganzenjacht

In de Hoeksche Waard werden in 2015 maar liefst 7552 ganzen uit de lucht geschoten.1 Voor het overgrote deel grauwe ganzen. Dat is maar liefst 26,8% van alle geschoten ganzen in de provincie Zuid-Holland (totaal 30.000). De dieren zijn in groten getale aanwezig in de Hoeksche Waard en zorgen voor schade aan gewassen en weilanden. Dat is voor de provincie Zuid-Holland de reden om een uitgebreide ontheffing te verlenen om de ganzen te mogen bejagen. Molenaar: “De Hoeksche Waard is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en volop mogelijkheden om te eten. Dat is dan ook exact de reden waarom de ganzenjacht niet werkt; de populatie ganzen herstelt zich elk jaar razendsnel. Wij pleiten voor het inzetten van alternatieven; deze zijn duurzaam en diervriendelijk.”

Het kan anders

De beste alternatieve oplossing is het inzetten van lasers, om de ganzen te verjagen naar foerageergebieden waar ze wel welkom zijn. Verder zouden velden met oogstresten omgeploegd moeten worden, zodat ganzen daar niet massaal kunnen eten. “De ontheffing geeft jagers slechts een vrijbrief om jaarlijks massaal ganzen uit de lucht te schieten. Het lost het probleem niet op en zorgt voor veel dierenleed.”