Main content

Inhoud

Hunt Saboteurs voeren succesvol actie

Nieuws: 13 juli 2020
Jacht

Sinds 1 juli zijn de activisten van Animal Rights weer buiten te vinden. De afgelopen twee weekenden voerden de hunt saboteurs van Animal Rights actie tegen de jacht in de Hoeksche Waard. Hunt saboteur coördinator Jeffrey Wijling: “De afgelopen twee weekenden konden jagers zich verheugen op onze aanwezigheid. Hoewel niet allemaal, hebben we ook nu weer honderden ganzen kunnen redden. In totaal zijn er drie jachtpartijen verstoord.”

Onze camera’s zijn vaak al genoeg om een jachtpartij te beëindigen.

Jeffrey Wijling, Animal Rights

ACTIE TEGEN GANZENJACHT

Gewapend met toeters en videocamera’s komen de hunt saboteurs vroeg in de ochtend samen. In verschillende groepen gaan ze op pad om jagers te spotten in de velden. Zodra deze zijn gevonden stellen de activisten zich op.

Vanaf de openbare weg worden mogelijke slachtoffers met harde geluiden gewaarschuwd voor het dreigende gevaar, maar vaak is dit niet eens nodig. Jeffrey Wijling: “Onze aanwezigheid en camera’s zijn vaak al genoeg om een jachtpartij te beëindigen.”

Het moet afgelopen zijn met het massaal doden van ganzen.

Jessica Smit, Animal Rights

JAGEN NAAST BESCHERMDE NATUUR

Afgelopen zaterdag hadden de jagers zich verstopt pal naast de Oeverlanden.1 Net als de Biesboch een zoetwatergetijdegebied in het zuidoosten van Zuid-Holland. Het natuurgebiedgebied loopt van Numansdorp tot Strijensas en is onderdeel van Natura 2000, een Europese netwerk van bijzondere beschermde natuurgebieden.

Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “Dit is een bizarre situatie die we helaas maar al te vaak tegenkomen. Aan de ene kant van de dijk bevinden ganzen zich in een beschermd natuurgebied, maar zodra ze de dijk overvliegen worden ze 10 meter verder letterlijk doorzeefd met hagel.”

LUILEKKERLAND HOEKSCHE WAARD

Sinds 2015 voert Animal Rights actie in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Ook wel het jachthart van Zuid-Holland genoemd. In dit gebied worden de meeste dieren gedood. In 2018 ging het in heel Zuid-Holland om maar liefst 79.351 ganzen.1 De Hoeksche Waard is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en volop mogelijkheden om te eten. Dat is dan ook exact de reden waarom de ganzenjacht niet werkt; de populatie ganzen herstelt zich elk jaar razendsnel.

Jessica Smit: “Wij pleiten voor het inzetten van alternatieven; deze zijn duurzaam en diervriendelijk. Het moet afgelopen zijn met het massaal doden van ganzen.”