Main content

Inhoud

Hunt Saboteurs leggen drijfjacht stil

Nieuws: 17 december 2017
Jacht

De Hunt Saboteurs van Animal Rights voerden afgelopen zaterdagmiddag opnieuw actie in de Hoeksche Waard. Animal Rights directeur Robert Molenaar: "We voeren sinds 2015 actie tegen de jacht. We doen dit altijd vreedzaam en geweldloos maar onze bedoeling is duidelijk: zoveel mogelijk wilde dieren beschermen."

Jagers gespot

Om kwart voor twee spotten een aantal Hunt Saboteurs een groep van wel 25 jagers in 's-Gravendeel. Auto's vol met activisten reden vervolgens naar het jachtterrein. Daar zagen we dat de jagers een veld hadden uitgekozen waar het voor hazen vrijwel onmogelijk is om uit te ontsnappen. Het veld was omringd door water en aan de andere kant een fijnmazig hek.

De drijvers met honden stonden gereed om al het wild op te jagen. In de greppels lagen nog meer jagers zodat elke mogelijke ontsnappingsroute was afgedekt. Het was een oneerlijke strijd voor de hazen, precies zoals jagers het graag hebben.

Jacht stilgelegd

De Hunt Saboteurs stelden zich op aan de openbare weg met de bedoeling om de jacht te stoppen. Na vijf minuten kwam de eerste politieauto al aangereden. Wat volgde was een discussie met de politieagenten over onze actie. De drijfjacht lag een uur lang compleet stil. Jagers stonden met hun geweer in het veld te niksen. Precies zoals wij dat graag zien!

Actie verboden

Helaas verbood de burgemeester van Strijen onze demonstratie en zat er niets anders op dan ons te richten op andere jachtpartijen in de Hoeksche Waard. We vonden een tweede drijfjacht en deze jagers stopten er snel mee. Dit was ook voor ons het moment om de actiedag af te blazen. Het werd snel donker en alle jagers waren klaar met hun wrede hobby.

In 2016 werden tijdens het jachtseizoen in de provincie Zuid-Holland ruim 13.000 hazen en 1.500 fazanten gedood. In de Hoeksche Waard werden de meesten hazen (ruim 3.500) en fazanten (bijna 500) geschoten.