Main content

Inhoud

Honden worden onnodig vergiftigd en gedood

Nieuws: 14 maart 2019
Dier­proeven

The Humane Society of the United States voert campagne voor de vrijheid van 36 honden, na de publicatie van hun undercoveronderzoek. Deze honden zitten momenteel in een grote onderzoeksfaciliteit in Michigan en dreigen in juli afgemaakt te worden, nadat ze ingezet zijn in een 1-jaar durend onderzoek naar de veiligheid van een pesticide. Toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth reageert verontwaardigd: “Er kan geen sprake zijn van noodzakelijk kwaad, aangezien deze testen niet eens wettelijk verplicht zijn.”

20 april 2019: Mars op Wereldproefdierendag in Rotterdam.
24 april 2019: Actie op Wereldproefdierendag in Leuven.

PIJN, ANGST & STRESS

Op de beelden is te zijn hoe erbarmelijk het korte leven van honden in het proefdierlabo is. Na de zoveelste pijnlijke ingreep, duidelijk te zien aan hun talloze hechtingen, liggen de honden bedwelmd door de drugs of jankend en bibberend in krappe metalen kooien, zonder enige vorm van comfort. De honden worden tot vier keer per dag gedwangvoederd. Hochmuth is boos: “Dwangvoederen werd elders in de VS verboden, maar mag blijkbaar wel ingezet worden voor nutteloze en verschrikkelijke experimenten op weerloze dieren.”

Bij sommige dieren zijn omslachtige medicijnpompen onder hun huid duidelijk zichtbaar, waar onderzoekers schadelijke stoffen in spuiten. Dit is hoe hun korte leven eruit ziet.

Het is hartverscheurend om te zien hoe het vertrouwen van deze zachtaardige wezens zo schaamteloos misbruikt wordt.

Jen Hochmuth, Animal Rights

De beagle Harvey en 21 andere honden zijn ondertussen al afgemaakt, maar volgens The Humane Society is het nog niet te laat om in actie te treden. Zij eisen de vrijlating van de honden, zodat de 36 overblijvende beagels een liefdevolle thuis kunnen krijgen.

NIET EENS WETELIJK VERPLICHT

Het gaat om een veiligheidstest, waarbij honden verschillende dosissen van een pesticide kregen om de toxiciteit ervan te testen. Het is een test die niet eens wettelijk verplicht is in de Verenigde Staten en vrijwel overal ter wereld werd afgeschreven.

De multinational ‘Dow’ heeft 5 vestigingen in België en 2 in Nederland. Dow produceert over de gehele Benelux meer dan 800 verschillende chemicaliën en kunststoffen. Het bedrijf beweerde eerst dat het nodig was om de test op honden uit te voeren om te voldoen aan de regelgeving in Brazilië, waarnaar de pesticide geëxporteerd wordt. In de tussentijd heeft Humane Society International bevestiging van de Braziliaanse overheid ontvangen dat de eenjarige test niet langer nodig is. Op dit moment verklaart het bedrijf dat het verdere garanties nodig heeft voordat het de honden zou vrijlaten.

Er kan geen sprake zijn van noodzakelijk kwaad, aangezien deze testen niet eens wettelijk verplicht zijn.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Op dit moment verklaart het bedrijf dat het verdere garanties nodig heeft voordat het de honden vrijlaat.

ANIMAL RIGHTS ROEPT OP OM EXPERIMENTEN OP HONDEN TE STOPPEN

Volgens The Humane Society is het nog niet te laat voor 36 andere honden. Animal Rights sluit zich aan bij de Humane Society International en roept op om hondenexperimenten wereldwijd te stoppen. De petitie van the Humane Society werd al meer dan 120.000 keer ondertekend.

De 6 Zweedse labradors - honden waarvan de tanden werden getrokken en kaken werden operatief gebroken om een tandheelkundig implantaat te testen - konden we niet redden.

In 2014 voerden we met succes campagne voor stopzetting van de hondenexperimenten aan de Universiteit van Maastricht. Acht labradors werden door de universiteit vrijgegeven en uitgeplaatst bij liefdevolle gezinnen.

PETITIE OM 36 HONDEN TE REDDEN

Teken de petitie voor de stopzetting van deze hondenexperimenten en de herplaatsing van 36 honden bij liefdevolle mensen.