Main content

Inhoud

Het jachtseizoen is geopend. Kom in actie!

Nieuws: 15 oktober 2019
Jacht

Vanaf vandaag is het jachtseizoen op hazen, konijnen, fazanten, eenden en houtduiven geopend. Een jaarlijks terugkerend moment, waarna deze dieren weer moeten rennen en vliegen voor hun leven. De zogeheten plezierjacht is ons een doorn in het oog. Honderdduizenden dieren worden enkel voor het amusement van een kleine groep jagers aan flarden geschoten. Animal Rights campagneleider, Jessica Smit: “De Hunt Saboteurs van Animal Rights roepen de opening van het jachtseizoen uit tot nationale actiedag. Verschillende teams trekken vandaag het veld in om de plezierjacht te verstoren. De dieren hebben nu bescherming nodig en daarom komen we in actie."

Teken onze petitie: verbied de plezierjacht nu

De plezierjacht is een grote gruwel die onmiddellijk moet worden verboden.

Jessica Smit, Animal Rights

OPENING VAN HET JACHTSEIZOEN

Het jachtseizoen is de periode, waarin ongehinderd op vijf diersoorten gejaagd mag worden.1 Deze dieren worden ook wel de wildsoorten genoemd. Het jachtseizoen op wilde eenden en konijnen was op 15 augustus al begonnen en loopt door tot en met 31 januari. Vandaag is de “officiële” opening van het jachtseizoen, vanaf dit moment mag er ook op hazen, fazanten en houtduiven worden gejaagd. Jessica Smit: “De plezierjacht is een grote gruwel die onmiddellijk moet worden verboden.”

Wij roepen iedereen op het veld in te gaan en de beelden met ons te delen.

Jessica Smit, Animal Rights

KOM IN ACTIE

Activisten van Animal Rights zijn vandaag in meerdere provincies actief om de jacht te stoppen en vast te leggen. Jessica Smit: "Onze beelden tonen het ware gezicht van de jacht. Wij roepen iedereen op het veld in te gaan en de beelden met ons te delen." Animal Rights heeft een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Jachtpartij - Kom je een jachtpartij tegen, leg deze vast met je mobiele telefoon of een ander apparaat. Filmen vanaf de openbare weg is toegestaan. Betreed niet zomaar privéterrein, dit kan gevaarlijk zijn en is vaak niet toegestaan. Heb je bruikbare beelden van de jacht: mail deze naar info@animalrights.nl.
  2. Geef locaties door - Ben je op de hoogte van locaties waar regelmatig wordt gejaagd in jouw omgeving, jachthutten of verzamelpunten van jagers: laat het ons weten. Vermeld de locatie, hoe vaak hier wordt gejaagd, de diersoort en andere informatie die nuttig kan zijn.
  3. Laat van je horen - Spreek je uit tegen de jacht. Als er sprake is van overlast, of als je denkt dat een jager illegaal bezig is, dan kan je de politie bellen. Het komt regelmatig voor dat jagers illegaal jagen met bijvoorbeeld niet vergunde jachtgeweren of lokmiddelen. Ook kan je klachten van geluidsoverlast melden bij de gemeente, provincie en omgevingsdienst.
  4. Koop geen wild - Wild in de supermarkt wordt vaak aangeprezen als diervriendelijk en biologisch vlees. Onze beelden laten zien dat het er vaak anders aan toe gaat dan jagers je willen doen geloven. Doe hier niet aan mee en koop geen wild, beter nog: eet helemaal geen vlees.

Eerdere beelden van de plezierjacht: deze haas wordt opgejaagd en doodgeslagen.

Verbied de plezierjacht nu

De plezierjacht heeft geen “nut of noodzaak” en is niets anders dan een dodelijke hobby uitgeoefend door een selectieve groep mensen. De jagersvereniging zelf zegt: "De jacht voorziet in een behoefte aan actieve recreatie en verschaft daarbij de mogelijkheid een aantrekkelijke buit te bemachtigen." Iedere winter weer worden honderdduizenden dieren de dood in gejaagd.

Spreek je uit tegen deze verderfelijke hobby en teken onze petitie. Je kan je ook aansluiten bij de Hunt Saboteurs van Animal Rights.