Main content

Inhoud

Gemeente Erpe-Mere verdient op de kap van wilde dieren

Nieuws: 30 maart 2021
Jacht

Het OCWM van Erpe-Mere verpacht het jachtrecht op enkele van haar eigendommen. Jagers kunnen nog tot 31 maart een bod uitbrengen en de hoogste bieder zal vervolgens enkele jaren naar hartenlust dieren mogen doden op openbaar domein. Wie het jachtrecht heeft mag alle aanwezige wildsoorten bejagen, dus bijvoorbeeld vossen, fazanten, wilde eenden, houtduiven, enz. Het gaat om een terrein van 30 hectare en een van 13 hectare. De gemeente verdient zo een centje bij op de kap van wilde dieren.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Wij zijn geschokt. Het is alsof we vijftig jaar teruggaan in de tijd. Jacht is een compleet achterhaald concept en bovendien totaal ongepast in het verstedelijkte Vlaanderen. Elk gemeentebestuur zou zich moeten bekommeren om haar dieren en natuur en dus de jacht verbieden."

Jacht op openbaar domein

Niet enkel in Erpe-Mere, maar in vele gemeentes staan nog honderden hectares openbaar domein ingekleurd als jachtgebied. Die worden weliswaar niet altijd ook effectief verpacht aan jagers, zoals in Erpe-Mere, maar het geeft toch het signaal dat de gemeente de jacht steunt. In sommige gemeentes staan zelfs kerkhoven en sportterreinen ingekleurd! De wilde dieren zijn hiervan het slachtoffer. Elk jaar worden er tienduizenden fazanten, hazen, vossen, eenden, duiven en konijnen gedood enkel en alleen voor het plezier.

Het smoesje dat hier in vele gevallen voor wordt gebruikt, is dat dit nodig is om dieren te kunnen “bestrijden” in geval van schade. Dat is een leugen. Jammer genoeg kan bestrijding altijd en overal na een aanvraag bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat er gronden worden ingekleurd dient enkel om de jagers een plezier te doen.

BRON: Gemeente Erpe-Mere. Openbare verpachting van het jachtrecht.

Wat kun je doen?

Ieder kan in zijn gemeente nakijken of de openbare domeinen zijn ingekleurd. Dit kan via www.geopunt.be > Natuur > Jacht > Jachtterreinen. Je kunt ook de vraag rechtstreeks stellen aan de schepen voor milieu van jouw gemeente.

Indien jouw gemeente nog openbare domeinen inkleurt als jachtgebied, vraag hen dan beleefd om dit ongedaan te maken. Een gemeente immers bekommerd zijn om al haar burgers.

Wie dat nog niet heeft gedaan, kan natuurlijk ook nog de terreinen waar hij zelf eigenaar van is uitkleuren. Hier vind je alle informatie daarover.