Main content

Inhoud

Geen vossenjacht in Nieuwkoopse Plassen

Nieuws: 21 januari 2019
Jacht

UPDATE - De provincie Zuid-Holland heeft toestemming verleend om ’s nachts in natuurgebieden met kunstlicht en nachtkijkers op vossen te kunnen jagen. In de Nieuwkoopse Plassen & De Haeck hoeven de vossen zich geen zorgen te maken. Boswachter Van Leeuwen: "Voor ons betekent deze ontheffing niets, want wij schieten hier niet. Jagers mogen niet op ons terrein, want wij zijn eigenaar van deze grond.”1

De wrede en zinloze jachtpartijen op vossen moeten zo snel mogelijk stoppen.

Jessica Smit, Animal Rights

NAAR DE RECHTER

Vorige week gaven de dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights aan naar de rechter te gaan wegens de verleende toestemming (een ontheffing) van de provincie Zuid-Holland. Deze maakt het nachtelijke gebruik van extra verboden middelen, zoals kunstlicht, restlichtversterkers en warmtebeeldkijkers mogelijk.

De aanvraag is gedaan voor verschillende beschermde natuurgebieden in Zuid-Holland, zoals de Biesbosch, Boezems Kinderdijk, Duinen Goeree & Kwade Hoek, Grevelingen, Haringvliet, Hollands Diep, Krammer-Volkerak, Nieuwkoopse Plassen & De Haeck, Voornes Duin en Zouweboezem.

Boswachter Jurriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten heeft geen idee hoeveel vossen er in het Nieuwkoopse Plassengebied wonen, maar vindt niet dat het nodig is er vossen af te schieten. “We hebben hier drie weidevogelgebieden, daar zitten voldoende vogels die zichzelf kunnen verdedigen. Af en toe wordt er eentje gepakt, maar dat is de natuur. De vossen veroorzaken hier geen overlast.”'1 Lees hier het volledige artikel.

Deze ontheffing is klakkeloos verleend en de vos wordt weer eens aangewezen als zondebok.

Jessica Smit, Animal Rights

WEIDEVOGELS

De aanvraag is gedaan ter bescherming van weidevogels. In géén van de gebieden waarvoor de toestemming is verleend (op eentje na) is informatie opgenomen over de omvang van predatie, laat staan specifieke informatie over vossen. Jessica Smit, Animal Rights: “Deze ontheffing is klakkeloos verleend en de vos wordt weer eens aangewezen als zondebok. Een totaal ongefundeerde aanname. Wij snappen niet dat jagers toestemming vragen voor jacht in gebieden, waar ze überhaupt niet mogen jagen.”

Uit een analyse uit 2016 van Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt dat de belangrijkste achteruitgang van weidevogels te wijten is aan het gebrek aan broedsucces in de graslanden. Deze zijn vanuit weidevogelperspectief zowel in omvang als in kwaliteit sterk achteruitgegaan in Nederland. Daarnaast is het leefgebied van de vogels ernstig aangetast door intensivering van de landbouw, die grotendeels op maximale productie is gericht.1

Lees hier een uitgebreid artikel over vossen in Nederland.

Intensieve landbouw

Niet alleen gehouden dieren hebben een ellendig leven in de intensieve veehouderij, maar ook wilde dieren en de natuur in Nederland lijden onder deze industrie die grotendeels op maximale productie is gericht. Kies daarom voor plantaardige voeding, beter voor dieren, je gezondheid en het milieu.

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer