Main content

Inhoud

Eerste actie tegen de jacht in Vlaanderen

Nieuws: 3 december 2019
Jacht

Afgelopen weekend voerde Animal Rights voor het eerst actie tegen de jacht in de buurt van Grobbendonk. De activisten van Animal Rights wachtten een groep jagers op bij hun ontmoetingsplaats. Daarna voerden we actie bij twee jagers die bezig waren houtduiven af te schieten.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “We hoorden voortdurend knallen uit verschillende richtingen komen, het leek wel een oorlogsgebied. De twee jagers gingen urenlang door. Ze maakten ten minste veertig dieren af, anderen konden gewond ontkomen.”

Lokvogels

De duivenjagers maakten gebruik van plastieken lokvogels. Deze moeten wilde dieren het idee geven dat er voedsel is en ze veilig kunnen landen. De jagers, die verstopt waren in een gecamoufleerde hut, knalden dieren die in de buurt durfden te komen vervolgens uit de lucht.

Lees ook : Jagers gebruiken levende duif om hond af te richten

Houtduiven afschieten is zinloos

Houtduiven zijn in Vlaanderen de meest bejaagde diersoort. Jaarlijks worden er zo’n 350.000 geschoten enkel voor het plezier van de jagers.1 Houtduivenjacht draagt echter niet bij tot het verminderen van de populatie. De jacht vervangt de natuurlijke sterfte en stimuleert de geboorte.2 Zo kunnen er steeds nieuwe houtduiven worden afgeschoten en houdt de jacht zichzelf in stand.

Wat kun jij doen tegen de jacht?

  • Laat je eigen percelen uitkleuren als jachtgebied via www.vlaanderen.be/een-jachtplan-bekijken-of-aanpassen
  • Geef locaties van jachtpartijen aan ons door.
  • Meld je aan als vrijwilliger tegen de jacht.

Steun van voorbijgangers

Een aantal voorbijgangers kwamen hun steun voor onze actie betuigen. Ook zij waren niet blij met de aanwezigheid van de jagers die zich alles permitteren tot het afschieten van katten toe. In een volgebouwd Vlaanderen, waar er al zo weinig ruimte is voor natuur en wilde dieren, heeft de jacht geen plaats meer.