Main content

Inhoud

Eendenslachter Gertjan Tomassen jokt

Nieuws: 10 juli 2018
Slacht

Directeur Gertjan Tomassen van de eendenslachterij in Ermelo is woedend op Animal Rights. Volgens hem klopte er niets van de beweringen die de dierenrechtenorganisatie over zijn bedrijf deed in de nu al beruchte uitzending van RTL Nieuws op 5 juli. "Dat is absoluut niet aan de orde. Al onze afdelingen zijn voorzien van cameratoezicht, dus wij weten precies wat er gebeurt. Wat Animal Rights doet is crimineel'', zei hij in De Telegraaf over de onthullingen.

Wij voeren geen hetze tegen personen of bedrijven. Wij komen op voor de rechten en belangen van dieren die door Tomassen en zijn handlangers met voeten worden getreden.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Eenden doodgetrapt en doodgeslagen

Animal Rights toonden in de RTL Nieuws uitzending undercoverbeelden waarin eenden bij hun nek werden gegrepen en hardhandig in kratten werden gesmeten. Eenden werden geschopt, bij de nek gepakt, doodgetrapt en doodgeslagen. Het zijn misselijkmakende beelden, daar was bijna iedereen het wel over eens.

Crimineel

Directeur Tomassen van Tomassen Duck-To, het enige eendenslachthuis van Nederland, betitelde de actie van Animal Rights richting zijn bedrijf, echter, als crimineel. Volgens hem deugde er niets van de beweringen die de dierenrechtenorganisatie over zijn bedrijf deed. "Er is continu toezicht van de NVWA op het bedrijf. Er lopen hier heel de dag inspecteurs rond."

Tomassen beweerde zich op stappen te beraden tegen Animal Rights: “We kijken wat we hier tegen gaan doen. Dit is heel vervelend, ik krijg nu allemaal telefoontjes van boze klanten.”

In de war

In zijn opwinding was directeur Tomassen even vergeten onderscheid te maken tussen de getoonde beelden en de citaten over zijn slachthuis. De feiten over eenden die tijdens het doorsnijden van de halsslagaders weer bij kwamen, het aansnijden met een bot mes, eenden die van de slachtlijn vielen of hieraan aan één poot werden opgehangen, overbelading van de transport kratten, hittestress door onvoldoende ventilatie, of het vinden van levende eenden in kadaverbakken, waren niet door Animal Rights geconstateerd, maar door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en kwamen uit inspectierapporten van de NVWA waar Animal Rights de hand op had weten te leggen.

Iedere schakel in deze industrie gaat gepaard met dierenleed en de enige manier om dit te stoppen is een einde maken aan deze industrie.

Susan Hartland, Animal Rights

NVWA inspecties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vorig jaar bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo tijdens 188 controles 41 overtredingen geconstateerd. De inspectie pakt het bedrijf daar ook voor aan, volgens De Stentor.

De overtredingen zijn bekend, aldus woordvoerder Paula de Jonge van de NVWA tegen deze krant. De instantie heeft een 'interventiebeleid', waarin de verschillende stappen staan aangegeven, zoals waarschuwingen en boetes. In welk stadium de situatie met de slachterij zit, kan De Jonge De Stentor op dat moment niet precies aangeven. ,,Maar we controleren bedrijven niet voor niets. Als we overtredingen constateren nemen we maatregelen.’’

Slachtofferrol

Toen het ook bij Gertjan Tomassen daagde dat zijn claims achterhaald waren, probeerden hij zich in een slachtofferrol te manoeuvreren. Op zondag vertelde hij De Stentor: “Er is een hetze tegen ons bedrijf door een kleine groep mensen van Animal Rights.” Vervolgens bagatelliseert hij in hetzelfde interview het lijden van de eenden en de bevindingen van de NVWA: “Met de NVWA zijn we aan het uitzoeken in welke mate we de eenden moeten verdoven. Er zijn nu verschillende meningen over het dood zijn van een dier en stuiptrekkingen. Over dit probleem met de stuiptrekkingen zijn we in gesprek.”

Ook de 41 geconstateerde overtredingen wuift hij weg: “De regels worden steeds weer aangescherpt en de mensen van de NVWA zitten ook niet altijd op dezelfde lijn.” Vervolgens haalt hij nog even uit naar zijn voormalige klant PLUS supermarkt: “Plus verkoopt bijna geen eendenvlees, hooguit een paar kilo. Schandalig dat ze de eendensector misbruiken om zelf positief in het nieuws te komen.”

“Wij voeren geen hetze tegen personen of bedrijven,” zegt campagneleider Erwin Vermeulen, “wij komen op voor de rechten en belangen van dieren die door Tomassen en zijn handlangers met voeten worden getreden."

Geen ontkenning mogelijk

Animal Rights heeft in de zomer van 2017 beelden naar buiten gebracht gemaakt in de stallen van verschrikkelijk dierenleed. Nu, bijna een jaar later, tonen we de beelden van de misselijkmakende taferelen tijdens het vangen van de eenden. We laten deze vergezeld gaan van de inspectierapporten van de NVWA. Er valt niets meer te ontkennen voor Tomassen, zijn werknemers, onderaannemers en afnemers. "Iedere schakel in deze industrie gaat gepaard met dierenleed", zegt Animal Rights directeur Susan Hartland, "en de enige manier om dit te stoppen is een einde maken aan deze industrie."