Main content

Inhoud

Eenden en konijnen moeten rennen en vliegen voor hun leven

Nieuws: 15 augustus 2019
Jacht

Vanaf vandaag tot en met 31 januari is het jachtseizoen op eenden en konijnen geopend. Een jaarlijks terugkerend moment, waarna de eenden en konijnen weer moeten vliegen en rennen voor hun leven. Animal Rights campagneleider, Jessica Smit: “De zogeheten plezierjacht is ons een doorn in het oog. Tienduizenden dieren worden enkel voor het amusement van een kleine groep jagers aan flarden geschoten.”

De plezierjacht is een grote gruwel die onmiddellijk moet worden verboden.

Jessica Smit, Animal Rights

OPENING VAN HET JACHTSEIZOEN

Het jachtseizoen is de periode, waarin ongehinderd op vijf diersoorten gejaagd mag worden.1 Deze dieren worden ook wel de wildsoorten genoemd. Het jachtseizoen op wilde eenden en konijnen begint op 15 augustus en loopt door tot en met 31 januari. Op 15 oktober is de “officiële” opening van het jachtseizoen. Vanaf dit moment mag er ook op hazen, fazanten en houtduiven worden gejaagd.

De Jagersvereniging zegt op haar website: “Vijftien oktober. Die dag staat roodomrand in menig jagersagenda. Dan begint immers het jachtseizoen en mag er weer gejaagd worden op haas, konijn, fazant, houtduif en wilde eend. Een moment waar men naar uitkijkt.”2

Jessica Smit: "Konijnen worden uit hun holen gejaagd met fretten en gevangen met netten of kooien, ze worden achterna gezeten met gefokte roofvogels en honden en uiteindelijk doodgeschoten met geweren. De jagersvereniging noemt dit "een moment waar men naar uitkijkt". De plezierjacht is een grote gruwel die onmiddellijk moet worden verboden."

PLEZIERJACHT OF VERMAAKTJACHT

In 2017 zijn er in het jachtseizoen zo’n 300.000 dieren doodgeschoten in een periode van slechts enkele maanden. De meeste dieren worden gedood in Zuid-Holland en Noord-Brabant: zo’n 50.000, gevolgd door Gelderland en Noord-Holland. Landelijk gezien zijn wilde eenden en hazen de grootste slachtoffers. In een periode van tweeënhalve maand werden er in 2017 maar liefst 82.315 hazen doodgeschoten.

De plezierjacht in Nederland werd afgelopen februari bijna verboden. De Eerste Kamer stemde over een motie die een einde moest maken aan de vrije jacht op fazanten, eenden, houtduiven, hazen en konijnen.1 Die motie werd met een verschil van twee stemmen verworpen. De VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP stemden tegen de motie.

OPROEP

Animal Rights roept iedereen op die een jachtpartij tegenkomt deze te filmen vanaf de openbare weg en de beelden op te sturen naar info@animalrights.nl. Jessica Smit: “Samen tonen we het ware gezicht van de jacht.”

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer