Main content

Inhoud

Dierproefnemers starten testen op inktvissen uit nieuwsgierigheid

Nieuws: 10 december 2020
Dier­proeven

De Centrale Commissie Dierproeven heeft toestemming gegeven voor een dodelijk experiment op Bobtail inktvissen. Het gaat om 40 volwassen inktvissen en 5250 jonge dieren van vier dagen oud. Er is mogelijk sprake van wildvangst. Robert Molenaar van Animal Rights: “Onbegrijpelijk dat we deze belachelijke dierproeven toestaan in Nederland.” 1

Laat de dieren met rust

De dierproefnemers willen de wisselwerking tussen de inktvis en bacteriën in detail en op moleculair niveau bestuderen. Daarvoor dienen de inktvissen gedood te worden voor het weefsel. Volgens Molenaar is deze dierproef een typisch voorbeeld van nieuwsgierigheidsonderzoek zonder maatschappelijk belang: “Er is geen mens of dier gebaat bij deze dierproef. Enkel de nieuwsgierigheid van de betrokken onderzoekers wordt bevredigd. Laat de dieren met rust.”

“Er is geen mens of dier gebaat bij deze dierproef. Enkel de nieuwsgierigheid van de betrokken onderzoekers wordt bevredigd. Laat de dieren met rust.”

Robert Molenaar, Animal Rights

Mogelijk wildvangst

Uit het verslag op de website van de dierproevencommissie blijkt dat de dieren afkomstig zijn uit Hawaii. De inktvissen worden op transport gezet en zullen maximaal twee dagen niet eten. De inktvissen zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het Kewalo Marine Laboratorium van de Universiteit van Hawaii. De dierproefnemers halen inktvissen uit de Kaneohe baai om mee te kweken of om dierproeven op uit te voeren. 1

Dubbele dierproef

“Dierproefnemers van de Universiteit van Hawaii voeren al jarenlang deze testen uit en hebben tientallen publicaties van hetzelfde onderzoek online geplaatst,” aldus Molenaar. “Wat je nu ziet gebeuren is dat deze experimenten herhaald worden in Nederland. Onbegrijpelijk dat hier toestemming voor wordt gegeven.”

Animal Rights is zeer bezorgd over de ontstane situatie omdat een onderzoeksvraag vrijwel altijd leidt tot een nieuwe. Dit zou betekenen dat tot in de lengte van dagen inktvissen uit Hawaii worden gebruikt in onethische experimenten.

Fotocredit: wikipedia