Main content

Inhoud

Demonstreren voor de everzwijnen in het Meerdaalwoud

Nieuws: 21 januari 2020
Jacht

Maandag 20 januari werden de everzwijnen in het Meerdaalwoud in Leuven afgemaakt. Voor Animal Rights zijn wilde dieren individuen met recht op leven en welzijn, die het niet verdienen om de kogel te krijgen. Met bloemen en kaarsen gaven we een eerbetoon aan de slachtoffers van de jacht.

Teken ook onze petitie: Red het everzwijn

“Everzwijnen worden gereduceerd tot een “plaag”, alsof het geen levende, voelende wezens zijn die pijn lijden wanneer ze worden neergeschoten. Dit kan voor ons niet door de beugel.” zegt Animal Rights campagnecoördinator Rowena Vanroy.

Drukjachten in het Meerdaalwoud leveren niks op

In december 2019 waren er al twee drukjachten in het Meerdaalwoud. In totaal vielen er toen tien slachtoffers. Gisteren werden er opnieuw twaalf everzwijnen afgemaakt. De reden voor het afschot is schade aan landbouw en tuinen. Maar het afschieten van willekeurige dieren uit een groep zal dit niet kunnen voorkomen. Enkel hekken kunnen everzwijnen weghouden op plaatsen waar ze niet gewenst zijn. De nabijheid van akkers biedt juist een onbeperkte voedselbron waardoor de everzwijnen zich snel voortplanten.

Vanroy: “We leven in een versnipperd landschap waarin natuur, woonkernen en wegen met elkaar zijn verweven. Mensen willen dichtbij de natuur wonen, maar tegelijkertijd die ruimte niet delen met de wilde dieren. We moeten ernaar streven om harmonieus met wilde dieren samen te leven.”

Lees ook: Stille wake voor de everzwijnen in Zonhoven

Mensen willen dichtbij de natuur wonen, maar tegelijkertijd die ruimte niet delen met de wilde dieren. Terwijl zij er ook gewoon bij horen.

Rowena Vanroy, campagnecoördinator

In het bos zijn de dieren niet veilig

Tijdens de drukjachten wordt er heel wat dierenleed veroorzaakt bij everzwijnen. Onschuldige dieren worden opgejaagd en afgeschoten, families worden uit elkaar gerukt. Ook andere dieren zoals vogels en reeën worden verstoord door de drijvers die het hele gebied uitkammen. Telkens zien we tijdens en na een drukjacht angstige reeën die op zoek zijn naar een veilige plaats.

Ook buiten de drukjachten om zijn everzwijnen en reeën niet veilig in het Meerdaalwoud. Het bos is bezaaid met hoogzitten waar jagers de dieren naartoe lokken met likstenen en lokvoer. Zo hebben ze meer kans om de dieren te schieten. Ook staan er enkele vangkooien voor everzwijnen. Het lokvoer wordt daarin zo geplaatst dat er zoveel mogelijk dieren inlopen voordat het valmechanisme dichtvalt. Gevangen dieren worden afgeschoten.

Lees ook: Hertenkalf voor dood achtergelaten

Stop de jacht op everzwijnen

Animal Rights wil een einde maken de jacht op everzwijnen. Het zijn inheemse, wilde dieren die erbij horen. Het overheidsgeld dat het ANB nu gebruikt om al deze jachten te financieren, kan veel nuttiger worden gebruikt om te zorgen voor meer ruimte en rust voor onze wilde dieren.

Red het everzwijn Teken de petitie Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer