Main content

Inhoud

Demonstratie voor wereldproefdierendag 2023 op de Dam

Nieuws: 24 april 2023
Dier­proeven

Animal Rights organiseerde afgelopen zaterdag voor Wereldproefdierendag de derde editie van de Grote Mars Tegen Dierproeven. Ondanks het besluit van de Kamer tot de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) blijft het aantal dierproeven onverminderd hoog. Van 528.000 in 2015 naar 478.000 in 2021. Janneke Hogervorst (PETA): “En dan zijn er ook nog eens de 334.504 dieren die niet eens worden gebruikt in een proef maar hun leven hebben doorgebracht in een klein kooitje voordat ze gedood werden.”

Daarom liepen ruim 250 deelnemers, ondanks de zware aanhoudende regen, door het centrum van Amsterdam om de overheid op te roepen echt te gaan investeren in de transitie en te stoppen met het uitgeven van vergunningen voor dierproeven.

PROTESTMARS DOOR AMSTERDAM

De mars begon midden in het centrum van Amsterdam, waar diverse sprekers, zoals Tweede Kamerlid Frank Wassenberg en Karen Soeters, oprichter van House of Animals en Animals Today, aan het woord kwamen. Ook Janneke Hogervorst, wetenschapsadviseur bij PETA en Eileen Samshuijzen, fractievoorzitter bij de Partij voor de Dieren Den Bosch waren aanwezig.

Het onbegrip en de frustratie over het gebrek aan vooruitgang was duidelijk voelbaar. Hoe kan het dat er zo weinig gebeurt? Janneke Hogervorst (PETA): “Helaas verdwenen met de komst van TPI cruciale elementen van de oorspronkelijk ambitie, zoals een plan voor het uitfaseren van dierproeven. TPI wil geen dierproeven ontmoedigen of afraden, want dat roept weerstand op van wetenschappers. Maar bij transities hóórt nou eenmaal conflict. Je kunt niet iedereen te vriend houden.”

Full size
Frank Wassenberg spreekt over dierproeven

Aan een gebrek aan alternatieven ligt het in ieder geval niet. Door ontwikkelingen in proefdiervrije technologieën zijn er inmiddels al veel betere modellen beschikbaar dan het diermodel. Zo legde Tweede Kamerlid Frank Wassenberg enthousiast uit dat er inmiddels 3D geprinte levers bestaan. “Ze kunnen dit ongelofelijk ingewikkelde orgaan nabootsen, zodat er helemaal geen proefdieren nodig zijn. Sterker nog, je hebt veel betere resultaten omdat die lever is gemaakt van levercellen. Dus je hoeft de vertaling naar de mens niet eens te maken!”.

Dierproeven zijn dan ook niet alleen een bron van dierenleed maar ook een verspilling van middelen en houden medische en wetenschappelijke vooruitgang tegen. “Het argument dat dierproeven nodig zijn is ontzettend achterhaald. Veel geneesmiddelen mislukken bij mensen nadat ze met succes op dieren zijn getest, simpelweg omdat de resultaten niet kunnen worden vertaald. Dit is al veel langer bekend. Met de kennis van nu is het doen van dierproeven feitelijk een overtreding van de wet,” aldus Karen Soeters (House of Animals en Animals Today).

Na enkele sprekers liep de groep vanaf de Dam via de Nieuwmarkt naar het Damrak. De frustratie rondom het dierproevenbeleid was gedurende de dag duidelijk merkbaar. Niet alleen van de deelnemers: ook omstanders riepen mee met de leuzen en begonnen te applaudisseren.

BOODSCHAP AAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN

De menigte hield tijdens de mars bewust even in ter hoogte van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waaronder ook het Nederlands Herseninstituut valt. Hier worden al jaren gruwelijke hersenexperimenten uitgevoerd op apen. Vorig jaar is er wederom een vergunning toegekend door de Centrale Commissie Dierproeven voor nieuwe hersenexperimenten op 10 resusapen voor de komende vijf jaar.

Martine Ceton van Animal Rights: “Naast het feit dat deze experimenten samengaan met ernstig dierenleed, druist deze vergunning ook volledig in tegen de unaniem aangenomen motie van de Tweede Kamer uit 2016 dat experimenten op apen, indien niet strikt noodzakelijk, zo snel mogelijk naar nul moeten worden afgebouwd. Aan deze uitzonderingsvoorwaarde wordt door het onderzoek niet voldaan."

Aan het eind van de mars riep Animal Rights de deelnemers dan ook op om een kaart te schrijven aan de KNAW met het verzoek de experimenten op apen zo snel mogelijk te beëindigen. De kaarten zullen binnenkort worden overhandigd aan de instantie. Tot slot deelde de Animal Save Movement achteraf gratis vegan hotdogs uit.

STOPPEN MET DIERPROEVEN

Met deze demonstratie roept Animal Rights de overheid op echt te investeren in dierproefvrije methodes en te stoppen met het uitgeven van vergunningen voor dierproeven. Maak een duidelijke roadmap voor de uitfasering van dierproeven, maak het hoger onderwijs dierproefvrij en verplicht wetenschappers extensief te zoeken naar alternatieven.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg: “In 2015 sprak Van Dam nog de ambitie uit om internationaal koploper te worden in proefdiervrije innovatie. Dat was wereldnieuws. Er gebeurde alleen niks mee en twee jaar later werd deze ambitie alweer ingetrokken."

Ons verzoek: pak deze ambitie weer op en maak deze ambitie waar! Animal Rights zal blijven protesteren tot alle proefdieren zijn vervangen door proefdiervrije alternatieven.