Main content

Inhoud

Demonstratie tegen infecteren van apen met vogelgriep

Nieuws: 31 maart 2021
Dier­proeven

Dertig actievoerders van Animal Rights protesteerden gisteren, goed zichtbaar en hoorbaar, voor de poort van het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. De actie kon op veel bijval rekenen van voorbijgangers. Animal Rights oprichter Robert Molenaar stond gisteren ook voor het BPRC: “Onbegrijpelijk dat we het toelaten dat apen geïnfecteerd worden met vogelgriep. Levende, voelende wezens worden doodziek gemaakt en gereduceerd tot een gebruiksvoorwerp. Een regelrechte schande.”

Oproep aan de Tweede Kamer

Animal Rights heeft naast de actie voor de poort ook een brandbrief aan de Kamerleden opgesteld. De brandbrief is ondertekend door 4400 mensen en inmiddels aangeboden.

Molenaar maakt zich zorgen over het lot van de apen: “In een eerder vogelgriepexperiment ging het goed mis. De apen raakten in ademnood, werden lusteloos en verloren hun trek in voedsel. Een aantal apen stierven al tijdens het experiment, de overgebleven dieren werden afgemaakt om de organen te onderzoeken.”

Pak de oorzaak aan

Animal Rights vindt dat het infecteren van apen met vogelgriep niet meer dan symptoombestrijding is. De ziekte moet bij de bron worden aangepakt. Vogelgriep is een dierziekte die van vogels op mensen kan overslaan. De megastallen vol doorgefokte kippen, kalkoenen en eenden met een lage weerstand is een potentieel reservoir voor deze zoönose. Molenaar: “Trek lessen uit de huidige coronacrisis en pak de pluimveesector aan.”