Main content

Inhoud

Demonstratie Hoeksche Waard onterecht verboden

Nieuws: 14 januari 2020
Jacht

Vorig jaar verbood de burgemeester van de Hoeksche Waard twee keer een demonstratie tegen de jacht. Animal Rights maakte bezwaar: dit bezwaar is na advies van een interne commissie door de nieuwe burgemeester gegrond verklaard. Jessica Smit van Animal Rights: “Onze activisten werden zonder reden gecriminaliseerd. Wij hebben de gemeente gewezen op de strenge verplichting van de overheid om demonstraties te faciliteren en beschermen. Wij zijn blij met het nieuwe besluit.”

Lees ook: Burgemeester verbiedt demonstratie tegen jacht.

Onze activisten werden zonder reden gecriminaliseerd.

Jessica Smit, Animal Rights

DEMONSTREREN IS EEN GRONDRECHT

Het recht om te demonstreren is vastgelegd in internationale mensenrechtenverdragen en de Grondwet. Kenmerkend voor het recht op demonstratie is dat het een laagdrempelig middel is om invulling te geven aan de vrijheid van meningsuiting. De burgemeester moet, met hulp van de politie, demonstraties in zijn of haar gemeente faciliteren en beschermen, zodat demonstranten hun grondrecht kunnen uitoefenen.1

Jessica Smit: “Wij voeren sinds 2015 actie in de Hoeksche Waard. Dit was de eerste keer dat in korte tijd twee demonstraties werden verboden. De politie verklaarde zelfs dat de burgemeester demonstraties tegen de jacht in de Hoeksche Waard op voorhand niet langer accepteert. Een grove schending van de grondrechten van onze activisten.”

Lees ook: CDA burgemeester verklaart Hoeksche Waard verboden terrein.

Een mooi precedent voor toekomstige demonstraties, want we komen zeker terug om actie te voeren.

Jessica Smit, Animal Rights

BEZWAREN GEGROND VERKLAARD

Animal Rights ging in bezwaar en een interne bezwaarcommissie van de gemeente boog zich over de kwestie. De demonstratie werd verboden, omdat de burgemeester bang was voor wanordelijkheden. Volgens de commissie was deze vrees ongegrond en blijkt uit een overhandigd geluidsbestand juist het tegendeel: de sfeer was gemoedelijk en er was geen sprake van een conflictsituatie tussen jagers en demonstranten. Daarnaast acht de commissie het van belang dat eerdere demonstraties altijd vreedzaam zijn verlopen. De gemeente gaat een bedrag van € 1050,- aan proceskosten voldoen.

Jessica Smit: “De nieuwe burgemeester heeft het advies van de commissie overgenomen en onze bezwaren gegrond verklaard. Daarnaast concludeert de commissie dat het niet-aanmelden van een demonstratie geen reden is om deze te verbieden. Een mooi precedent voor toekomstige demonstraties, want we komen zeker terug om actie te voeren.”

Lees hier het besluit.