Main content

Inhoud

Demonstratie: geef Buba een veilig thuis

Nieuws: 15 september 2020
Animal Rights

Op vrijdag 25 september organiseren Animal Rights en Bite Back een demonstratie voor olifant Buba, die nog steeds wordt rondgesleept door circus Freiwald. Op 15 september 2015 ging het verbod op wilde dieren in circussen in. Precies 5 jaar later wordt Buba op basis van allerlei ontheffingen nog steeds meegezeuld door het circus. Susan Hartland, directeur Animal Rights: “Al 5 jaar wordt Buba misbruikt als wandelend reclamebord. Begin dit jaar werd de mogelijkheid om te verhuizen naar de opvang Elephant Haven aangeboden. De minister heeft hier nog steeds niet adequaat op gereageerd. Wij roepen minister Schouten op om actie te ondernemen!”

Al 5 jaar wordt Buba misbruikt als wandelend reclamebord.

Susan Hartland, Animal Rights

Al jarenlang wordt door verschillende dierenrechtenorganisaties gestreden om Buba naar een veilig onderkomen over te brengen. Vrij van de stress van het continu reizen en de kleine oppervlakten waarop het circus steeds staat. Afgelopen januari stuurden meerdere dierenorganisaties een brief naar de minister. Het antwoord daarop was vooral inhoudsloos.

Waarom een demonstratie?

De laatste ontheffing liep op 30 juni af, waarna minister Schouten een tijdelijke ontheffing verstrekte. Op 2 juni zei Schouten dat ze verwacht dat “de olifant later deze zomer kan verhuizen”. Op basis van de laatste berichtgevingen is dit waarschijnlijk pas voor het einde van het jaar geregeld. Terwijl Schouten traag werkt om in te gaan op het aanbod van de olifantenopvang Elephant Haven, staat Buba eenzaam en alleen, opgesloten binnen een omheining van schrikdraad, waardoor zij nauwelijks bewegingsruimte heeft, geen schaduw en geen gezelschap.

De organisaties: “Wij trekken aan de alarmbel! Buba hoort thuis in een veilige omgeving waar ze de juiste zorg en begeleiding kan krijgen. Zij is geen product van de mensen. Ze hoort bij haar soortgenoten in een liefdevolle omgeving, waar ze haar natuurlijke gedrag kan uiten. Wij eisen dat de minister Buba snel met pensioen laat gaan.”

Duizenden handtekeningen vragen om de vrijheid van Buba

Ze hoort bij haar soortgenoten in een liefdevolle omgeving, waar ze haar natuurlijke gedrag kan uiten. Wij eisen dat de minister Buba snel met pensioen laat gaan.

De organisaties

Een geschikte opvang

Eerder dit jaar heeft een gesprek plaatsgevonden tussen het ministerie en één van deze opvanglocaties. Het gaat hierbij om Elephant Haven in Frankrijk, waarmee Animal Rights ook contact heeft. In augustus hebben zij en een aantal andere opvanglocaties eindelijk de vragenlijsten van de ‘experts’ ontvangen. Deze 'experts' komen van Nederlandse dierentuinen en zullen namens de minister de opvanglocaties gaan beoordelen.

"Het lijkt ons vreemd," zegt Animal Rights directeur Susan Hartland, "dat diegene die blijkbaar niet in staat zijn in te zien dat olifanten niet thuis horen in dierentuinen, nu mogen mee beslissen of de 'sanctuaries' wel geschikt voor Buba zijn."

Animal Rights maakt zich zorgen om Buba

Oproep demonstratie

De organisaties roepen iedereen op om op vrijdag 25 september om 16:00 uur met spandoeken en protestborden te demonstreren op de Hofplaats in Den Haag.

PROGRAMMA
16:00 - 16:20 Aankomst en opstellen achter protestborden
16:20 - 16:25 Welkomstwoord en uitleg demonstratie
16:25 - 16:45 Persmoment en live Facebook
16:45 - 17:15 Toespraken
17:15 - 18:00 Voortzetten stil protest

Klik hier voor het event op Facebook.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer