Main content

Inhoud

Red olifant Buba nu!

Nieuws: 19 augustus 2020
Animal Rights

Op 15 september 2015 ging het verbod op wilde dieren in circussen in. Sindsdien sleept circus Freiwald Afrikaanse olifant Buba met zich mee via ontheffingen. De laatste daarvan liep op 30 juni af, waarna minister Schouten een tijdelijke ontheffing verstrekte. Op 2 juni zei Schouten dat ze verwacht dat “de olifant later deze zomer kan verhuizen”.

De zomer is bijna voorbij. Ondertussen staat Buba al ruim vier maanden op een veldje in het Limburgse Beringe. Animal Rights maakt zich ernstig zorgen over haar welzijn en schreef daarom (opnieuw) een brief aan minister Schouten om haar tot spoed te manen:

De brief

Minister C.J. Schouten
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

cc: Vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Den Haag, 18 augustus 2020
Betreft: zorgen omtrent huidige situatie olifant Buba

Geachte minister Schouten,

Animal Rights maakt zich ernstig zorgen over de situatie waarin Afrikaanse olifant Buba nu al een aantal maanden verkeert. Zoals u weet is het circus waarin zij vastgehouden wordt al sinds april gestrand op een veldje in het Noord-Limburgse Beringe dat is omgetoverd tot een tentenkamp/trailerpark.

Animal Rights heeft iedere maand een blik op Buba geworpen. Al ruim vier maanden staat ze op dezelfde plek, ingesloten door schrikdraad, zonder schaduw.

Lichaamsbeweging is voor een olifant essentieel. Het is algemeen aanvaard dat een gebrek aan lichaamsbeweging en het lang staan op een harde ondergrond bij olifanten kan zorgen voor ernstige voetproblemen. Samen met artritis, zijn voetproblemen doodsoorzaak nummer 1 voor olifanten in gevangenschap. 1 2 3 4

In april al bleek dat het circus moest bedelen om voedsel voor de dieren. De inkomsten van het circus zullen de afgelopen maanden niet toegenomen zijn. Ook daarom heerst er twijfel of de verzorging van Buba aan haar behoeften voldoet.

Animal Rights heeft contact gehad met een van de opvangcentra die bereid is om Buba op te nemen. Zij hebben nog steeds niets gehoord van uw ‘experts’. Kunt u er zorg voor dragen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt?

Kunt u ons laten weten wanneer Buba’s fysieke gesteldheid voor het laatst is gecontroleerd? Houdt u regelmatig toezicht op de goede verzorging van Buba?

Heeft u maatregelen getroffen om te voorkomen dat Buba naar het buitenland verplaatst of verkocht wordt?

Om bovenstaande redenen verzoeken wij u dringend om haast te maken met het verplaatsen van Buba naar een opvangcentrum!

Met vriendelijke groet,

Susan Hartland
Directeur Animal Rights

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer