Main content

Inhoud

De lijdensweg van proefhonden achter gesloten labodeuren

Nieuws: 20 oktober 2022
Dier­proeven

Honden worden vooral in dierproeven gebruikt om de veiligheid van geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, medische hulpmiddelen en andere producten te testen. De tests zijn bedoeld om vast te stellen welke invloed een stof, ingrediënt of hulpmiddel op de menselijke gezondheid zal hebben.

Giftigheidsexperimenten

Honden die voor giftigheidstesten worden gebruikt, krijgen maandenlang dagelijks hoeveelheden van de teststof te eten, zoals een onkruidverdelger of een nieuw geneesmiddel in ontwikkeling. Nadien worden ze regelmatig geobserveerd op schadelijke effecten op de lever, de nieren, de longen, het hart en het zenuwstelsel te meten.

Honden kunnen deze stoffen binnenkrijgen via hun voedsel, via pillen of, in sommige gevallen, door dwangvoeding. Soms worden ze geïnjecteerd met stoffen of gedwongen ze te inhaleren, hoewel ook huid- en inhalatieroutes worden gebruikt.

Onzettend veel leed

Dieren in de hoogste dosisgroepen lijden vaak aan ernstige buikpijn, diarree, stuiptrekkingen, toevallen, verlammingen of bloedingen uit de neus, mond of genitaliën voordat zij uiteindelijk sterven of gedood worden.1

Uiteindelijk worden de honden gedood zodat hun weefsels en organen kunnen worden onderzocht. Bij het testen van medische apparatuur of andere producten worden honden geïmplanteerd met voorwerpen zoals pacemakers en gewoonlijk gedood nadat het experiment is afgelopen.

Zware operaties en dodelijke ziektes

Honden worden ook gebruikt in vele soorten experimenten, waaronder hart-, neurologische, ademhalings- en tandheelkundige experimenten. Honden kunnen speciaal worden gefokt om een dodelijke ziekte te krijgen, zoals spierdystrofie.

In andere gevallen worden gezonde honden geopereerd om ze symptomen te geven van ernstige aandoeningen zoals hartziekten of om bepaalde organen te verwijderen of te beschadigen, waarna er verder op wordt geëxperimenteerd. Gewoonlijk worden zij ook gedood nadat het onderzoek is afgelopen.

Het leven van honden in laboratoria

Honden in laboratoria worden in kale stalen kooien gehouden. Ze kunnen worden onderworpen aan herhaalde operaties, onder dwang worden gevoed met drugs, pesticiden of andere stoffen en worden geobserveerd op schadelijke effecten zoals hartfalen, leveraandoeningen, tekenen van kanker of zelfs de dood. In sommige gevallen worden zij door technici gebruikt om procedures te oefenen zoals dwangvoeding en bloedafname.

Een paar gelukkige honden kunnen worden geadopteerd na hun gebruik in het laboratorium, maar de meerderheid van de honden die worden gebruikt voor experimenten worden gedood. Vooral die welke worden gebruikt voor het testen van chemische stoffen of medicijnen.

Wat zijn de alternatieven voor experimenten met honden?

Er bestaan niet alleen proefdiervrije methoden, maar ze worden ook in een recordtempo ontwikkeld, en de waarheid is dat veel van deze methoden niet alleen beter zijn voor dieren, maar ook voor mensen. Bij deze geavanceerde proefdiervrije methoden wordt gebruik gemaakt van menselijke cellen en organen, 3D-printen, robots, computers die niet afhankelijk zijn van dieren.

Deze methoden kunnen sneller, vaak goedkoper en doeltreffender zijn dan de huidige dierproeven en zullen in de loop van de tijd alleen maar beter worden, terwijl dierproeven altijd ernstige beperkingen zullen hebben.

Alternatieven zelfs beter dan de dierproef

Dat computermodellen op basis van menselijke gegevens ondertussen al beter scoren dan dierproeven op honden hebben onder meer onderzoekers aan de gerenommeerde Britse universiteit van Oxford bewezen.1 Ze hebben namelijk een computermodel ontwikkeld op basis van menselijke gegevens dat terugkijkend de fatale gevolgen van een potentieel medicijn voor hartritmestoornissen kon voorspellen.

Terwijl het medicijn voor minder hartaanvallen in proefhonden zorgde en daarom ook als veilig voor de mens voorspeld werd, stierven patiënten aan hartaanvallen. Als we volop inzetten op proefdiervrij onderzoek kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.

STOP DODELIJKE EXPERIMENTEN OP HONDEN

Animal Rights voert campagne voor stopzetting van de honden- en kattentesten, het vervangen van dierproeven en het uitplaatsen van de ex-proefdieren naar een opvangcentrum. Teken onze petitie voor een einde aan dierproeven op honden.

Nergens in België worden er zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. De komende 5 jaar mag het bedrijf meer dan 80.000 dierproeven uitvoeren, waarvan meer dan 10.000 op honden alleen. In Nederland worden honden veelvuldig gebruikt in het commerciële proefdiercentrum Charles River.

Woensdag 26 oktober organiseert Animal Rights een protestactie voor de poort van het proefdiercentrum tegen dierproeven.