Main content

Inhoud

Collectief wetenschappers unaniem: plantaardig eten is gezond

Nieuws: 13 september 2019
Plant Power

Toonaangevende internationale wetenschappers stellen in een gezamenlijk rapport dat gevarieerd plantaardig eten gunstig is voor de gezondheid in alle levensfasen. Zij hadden zich verenigd nadat de Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB) in mei 2019 liet weten een plantaardig voedingspatroon af te raden voor zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten. De meer dan 100 wetenschappers zijn unaniem: het advies van de ARMB is ongegrond en berust op verkeerde informatie.

Onjuist advies van de ARMB

Nadat de ARMB waarschuwde voor een plantaardig voedingspatroon, besloten Belgische wetenschappers zich te verenigen om gezamenlijk een reactie te geven. Onder hen artsen, chirurgen, diëtisten en onderzoekers. Woordvoerders dr. Lamprini Risos en dr. Catherine Devillers: "Wij hebben dit collectief opgericht met als doel ervoor te zorgen dat correcte wetenschappelijke informatie wordt verspreid. De ARMB verwerpt de officiële standpunten van internationale wetenschappelijke verenigingen die optreden als autoriteiten op het gebied van voeding."

Het collectief analyseerde de voor het advies gebruikte bronnen en kwam tot de conclusie dat geen van de genoemde bronnen een volledig plantaardig voedingspatroon ontraadt. Het collectief: “Volgens de meest recente wetenschappelijke publicaties heeft geen enkel onderzoek naar veganisme gezondheidsrisico’s of misvormingen bij pasgeborenen kunnen aantonen. Ze wijzen zelfs op enkele voordelen: minder gewichtstoename bij de moeder tijdens de zwangerschap, minder risico op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.”1

De voordelen van plantaardig eten

Het collectief wijst op meer voordelen van plantaardig eten, aangetoond door verschillende studies. Wie plantaardig eet, heeft minder risico op hart- en vaatziekten en kanker, de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Bovendien hebben veganisten minder overgewicht, een betere bloeddruk, minder slechte cholesterol en minder diabetes.

Ook wat betreft kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zijn er heel wat aanbevelingen gepubliceerd, aldus de wetenschappers, die perfect worden samengevat door de American Academy of Nutrition and Dietetics (AND), een organisatie met 67.000 toonaangevende professionals op het gebied van voeding. Zij stellen: "Goed beheerde vegetarische (inclusief veganistische) voedingspatronen zijn geschikt en aangepast aan alle levensfasen, zeker ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, zuigelingen, kinderen, adolescenten en sporters."

Internationale wetenschappers onderschrijven de stellingname van het collectief. Meer dan 100 artsen en gezondheidsmedewerkers ondertekenden hun rapport.1

Meer weten over plantaardig eten en gezondheid? Dat kan via onze Plant Power campagne. Bekijk onze speciale pagina over het thema gezondheid.