Main content

Inhoud

Brandbrief aan minister Schouten: stop dierproeven voor de bontindustrie

Nieuws: 4 augustus 2021
Dier­proeven

Animal Rights roept in een brandbrief minister Schouten op om een dierproefvergunning in te trekken: bijna 40.000 nertsen en muizen worden gebruikt in wrede experimenten voor de bontindustrie.1 Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Het gaat om vaccincontroles voor een industrie die verboden is in Nederland en omliggende landen. Het toestaan van akelige dierproeven voor de bontindustrie is de wereld op zijn kop.”

Dierproeven voor buitenlandse bontfokkerijen

Volgens de vergunning worden er 660 nertsen en 7.220 muizen per jaar gebruikt in vaccincontroles voor de bontindustrie. Het gaat in totaal om 3.300 nertsen en 36.100 muizen over de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2023. De dierproeven worden uitgevoerd voor United Vaccines in Nederasselt met de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) als aandeelhouder. 1

Bijna 40.000 proefdieren de dupe van dierproeven voor de bontindustrie Full size
Bijna 40.000 proefdieren de dupe van dierproeven voor de bontindustrie

Verlammingsverschijnselen

De proefdieren worden met virussen geïnfecteerd. De gevolgen zijn vreselijk: de dieren raken hun eten en drinken amper nog aan, zijn versuft en ontwikkelen allerlei symptomen zoals bloederige diarree, ernstige longproblemen en algehele verlammingsverschijnselen. Na afloop worden alle dieren gedood.

Trek vergunning in

Molenaar: “Minister Schouten heeft vorig jaar alle bontfokkerijen in Nederland gesloten. Eindelijk geen nertsen meer die wegkwijnen in vieze, kale kooien. Geen dieren meer die vergast worden voor hun pels. De minister moet nu ook een einde maken aan het nertsenleed in laboratoria.”

Zet ook een handtekening onder onze brandbrief. Samen strijden we voor de stopzetting van dierproeven.