Main content

Inhoud

BPRC apen willen geen helden zijn. Ze willen vrij zijn!

Nieuws: 15 februari 2022
Dier­proeven

Foto’s van de dodelijke lijdensweg van de aapjes Chip en Dip in coronatesten in Het Biomedical Primate Research Center (BPRC) winnen de eerste prijs van de Stichting De Zilveren Camera.1 Volgens de fotograaf zijn "de apen de onbekende helden in onze strijd tegen de pandemie.” Jen Hochmuth van Animal Rights: "Dieren die gebruikt worden voor dierproeven zijn geen helden, het zijn slachtoffers. Zij geven hun leven niet, hun leven wordt genomen. Als deze beelden ons iets vertellen is het dat de apenhel van Rijswijk moet sluiten."

Dieren die gebruikt worden voor dierproeven zijn geen helden, het zijn slachtoffers. Zij geven hun leven niet, hun leven wordt genomen.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Fotoreportage van de corona-apen in het BPRC

Het BPRC heeft voor corona-onderzoek een vergunning voor het gebruik van 358 resusapen. Voor de Volkskrant volgde fotograaf Henk Wildschut samen met journalist Maartje Bakker twee ondertussen overleden proefapen, Chip en Dip, in het hele testproces van selectie tot de uiteindelijke euthanasie.

Volgens Henk Wildschut zijn deze apen de onbekende helden in onze strijd tegen de pandemie. Bij Animal Rights vinden we dat als deze beelden iets moeten vertellen, dan is dat de apenhel van Rijswijk moet sluiten.

Als deze beelden ons iets vertellen is het dat de apenhel van Rijswijk moet sluiten.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Het verhaal van Chip en Dip

Elk coronavaccin dat op de markt komt is eerst getest op apen. In Nederland gebeurde het allemaal in het BPRC. De Volkskrant kreeg van het BPRC voorig jaar de toestemming om een apenstudie te volgen, van begin tot eind. 1

Zoals elke studie naar het coronavaccin eindigde ook het verhaal van Chips en Dips onvermijdelijk met de dood van de proefdieren.

Wat kan jij doen?

We zijn het spuugzat. Dieren worden in het BPRC gereduceerd tot gebruiksvoorwerpen. Er moet een einde komen aan hun lijdensweg. Op 24 april, Wereldproefdierendag, lopen we een mars door Rijswijk. Met deze mars blijven we de druk opvoeren.

Vanaf 2025 mogen er nog steeds maximaal 150 apen gebruikt worden per jaar. Dat er minder dierproeven gedaan werden houdt dus niet in dat het leed is geleden. Animal Rights is een petitie gestart en roept de Tweede Kamer op om het apentestcentrum BPRC in Rijswijk te sluiten.

Petitie voor sluiting van het apentestcentrum BPRC Jaarlijks worden 150 tot 200 apen gebruikt in gruwelijke dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer