Main content

Inhoud

Blokkeerjagers zetten activisten vast

Nieuws: 10 november 2018
Jacht

Afgelopen weekend werden activisten van Animal Rights tijdens een actie tegen de jacht vastgezet door jagers. Animal Rights campagneleider Jessica Smit: “Nadat we ’s ochtends vroeg een jachtpartij hadden gelokaliseerd, reden we een doodlopende weg in. Er was niet veel activiteit dus een gedeelte van ons groep wilde weer vertrekken, maar onze auto’s werden vanaf de andere kant geblokkeerd en we konden nergens meer heen. Ook na meerdere verzoeken bleven ze ons vasthouden.”

Soms lijkt de Hoeksche Waard wel één groot oorlogsgebied met overal geweerschoten.

Jessica Smit, Animal Rights

Jagers gespot

Gewapend met toeters en videocamera’s gaan de hunt saboteurs van Animal Rights ’s ochtends vroeg op pad. In verschillende groepen rijden ze rond om jagers te spotten in de velden. Jessica Smit: “Buurtbewoners houden ons op de hoogte van jagersactiviteiten. Soms lijkt de Hoeksche Waard wel één groot oorlogsgebied met overal geweerschoten, ook dit was zo’n dag.”

Na het signaleren van een eerste jachtpartij lokaliseerde de activisten een tweede jachtpartij. De jagers maakten zich gereed om te beginnen aan een drijfjacht op hazen. De hunt saboteurs van Animal Rights reden een doodlopende weg in en haalden hun toeters en videocamera’s tevoorschijn. Omdat er nog meer meldingen van schoten binnenkwamen, besloot een gedeelte van de groep te vertrekken. Dit was echter niet mogelijk, omdat de weg vanaf de andere kant werd geblokkeerd.

Jessica Smit: “We hebben meermaals gevraagd of ze ons er langs wilden laten, dat wilden ze niet. Pas na aankomst van de politie konden we weer vertrekken. Wat ons betreft echter een geslaagde ochtend: de jagers waren namelijk met ons bezig in plaats van met het doden van onschuldige dieren. Zo zien we het graag."

Vreedzaam en geweldloos

Animal Rights voert sinds 2015 actie tegen de jacht in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Activisten van Animal Rights worden weggezet als hinderlijk en agressief, terwijl onze acties altijd vreedzaam en geweldloos zijn. Zo is Animal Rights al beschuldigd van het gooien met vuurwerk en het afhandig maken van wild. Jessica Smit: “Recentelijk heeft de provincie Zuid-Holland jagers nog een cursus aangeboden -omgaan met agressie-, deze jagers hebben waarschijnlijk niet zo goed opgelet. Als wij deze blokkade hadden uitgevoerd was er een heel politiepeloton opgetrommeld.”

Leven in harmonie

Nederland is niet alleen een aantrekkelijk land voor mensen, maar ook voor dieren. Zij zijn zich niet bewust van onze regels en wetten, maar ze ondervinden wel de consequenties van een overtreding. Wij vinden dat wilde dieren erbij horen in ons land. Dat houdt ook in dat ze een (eigen) plek hebben in het landschap en in principe met rust moeten worden gelaten. Wij geloven in een maatschappij waarin mens en dier in harmonie leven.