Main content

Inhoud

Apen in nood eindigen in proefdiercentrum BPRC

Nieuws: 1 maart 2016
Dier­proeven

Opvangcentrum Stichting AAP heeft sinds augustus vorig jaar vijf java-apen liefdevol opgevangen die als verstekeling op een vrachtschip van rederij Maersk in de haven van Rotterdam waren aangetroffen. De rechtmatige eigenaar, het ministerie van Economische Zaken, heeft de apen nu ondergebracht in het grootste apen-proefdiercentrum van Europa, het BPRC in Rijswijk.

“Het is onbegrijpelijk dat deze uitgeputte apen eerst op krachten kunnen komen bij Stichting AAP en vervolgens naar het proefdiercentrum BPRC verplaatst worden. De apen zijn nu verworden tot fokmateriaal. Hun jongen worden straks gebruikt in pijnlijke en dodelijke experimenten.”

Robert Molenaar, directeur Animal Rights

Stichting Aap zegt hierover het volgende op haar website:1

AAP betreurt deze beslissing ten zeerste en heeft er alles aan gedaan de dieren bij AAP te kunnen houden. De dieren waren door hun reis erg verzwakt, AAP zorgde ervoor dat ze op krachten konden komen.

Gedurende hun verblijfsperiode bij AAP bleven de dieren eigendom van de overheid, die op zoek ging naar een permanent onderkomen. Omdat de dieren drager zijn van een herpesvirus -waar zij zelf geen last van hebben maar dat wellicht besmettelijk kan zijn voor mensen- bleek het niet mogelijk de dieren te plaatsen bij een dierentuin. Ook kunnen ze niet terug naar de natuur.

Onlangs heeft het ministerie aan AAP laten weten, de vijf Java-apen permanent onder te brengen bij een proefdierlaboratorium in Nederland. Hierop heeft AAP aangeboden de dieren over te nemen zodat ze in de opvang van AAP konden blijven. Het ministerie heeft laten weten af te zien van dit aanbod. Gisteren zijn de dieren opgehaald door het laboratorium en naar hun nieuwe adres gebracht.