Main content

Inhoud

Animal Rights woedend: Uitbreiding Charles River zorgt voor 122.300 extra dierproeven

Nieuws: 11 januari 2021
Dier­proeven

Een van de grootste proefdiergebruikers van het land, Charles River in Den Bosch, wil nog meer proefdieren gebruiken. Het commerciële testcentrum heeft uitbreiding aangevraagd voor twee nieuwe laboratoria. Animal Rights is woedend en dient bezwaar in bij de gemeente. 1 Erwin Vermeulen van Animal Rights: “Charles River heeft al een vergunning om in vijf jaar tijd maar liefst 265.850 dierproeven uit te voeren op onder meer honden, katten, konijnen, ratten en minivarkens. Met de nieuwe uitbreiding komen daar nog eens 122.300 dierproeven bij. Dat is onacceptabel en niet meer van deze tijd.”2

Lees ook: actie in de provincie tegen uitbreiding proefdiercentrum.

Lees ook het opiniestuk: extra dierproeven zorgen alleen maar voor schijnveiligheid.

Oplopende cijfers

In Nederland neemt het aantal dierproeven toe (448.656 dierproeven in 2019) terwijl de Nederlandse overheid juist inzet op een transitie naar dierproefvrij onderzoek. Charles River voert de testen uit in opdracht van de farmaceutische en (agro)chemische industrie. Volgens Vermeulen zijn het akelige testen waarbij geen enkel dier het laboratorium levend uitkomt: “honden, konijnen en cavia’s krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden.”

Beagle in een giftigheidstest Full size
Beagle in een giftigheidstest

Verouderde wetgeving

De dierproeven bij Charles River worden uitgevoerd volgens Europese regels die dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Volgens Animal Rights draait het allemaal om het afvinken van dierproeven: Wanneer de dierproeven zijn uitgevoerd mogen de producten van de fabrikant op de markt komen.

Vermeulen: “De Nederlandse overheid moet niet zo weifelen en zich in Europa hard maken voor het aanpassen van de verouderde regels. Zet in op moderne technieken zoals organoids, microdosering, lab on a chip en computermodellen.”

Animal Rights dient bezwaar in

Animal Rights dient bezwaar in bij de gemeente ’s-Hertogenbosch tegen de uitbreiding met twee nieuwe laboratoria. Erwin Vermeulen van Animal Rights: “We roepen op om massaal bezwaar in te dienen tegen de geplande uitbreidingen. De proefdieren hebben onze hulp hard nodig.”

Update: 975 bezwaarschriften tegen uitbreiding Charles River

Maar liefst 975 mensen hebben bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding van het proefdiercentrum Charles River. De gemeente laat in een reactie weten dat de 975 bezwaarschriften niet zijn meegenomen in het besluit: "U hebt namelijk geen rechtstreeks betrokken belang bij de hier door u bestreden omgevingsvergunning. Een louter subjectief gevoel van betrokkenheid bij een overheidsbesluit, hoe sterk dat gevoel ook is, is hiertoe onvoldoende."

Robert Molenaar van Animal Rights laat het hier niet bij zitten: "De belangen van de proefdieren worden niet gehoord en dat is zeer teleurstellend. We blijven campagne voeren tegen deze akelige dierproeven."

Animal Rights heeft samen met de Dierencoalitie een brandbrief gestuurd naar minister Schouten. De lokale afdeling van de Partij voor de Dieren voerde met knuffeldieren een ludieke actie aan de poort van het dierproefcentrum. Molenaar baalt dat de corona-crisis grootschalige acties onmogelijk maken. "Zodra het verstandig is dan zullen we met Animal Rights een anti-dierproeven mars organiseren door de binnenstad van Den Bosch."

Overzicht Charles River vergunde proefdieren van 2017 t/m 2022

  • 22.500 muizen
  • 256.000 ratten
  • 200 hamsters
  • 1.600 cavia’s
  • 62.500 konijnen
  • 2.600 honden
  • 750 katten
  • 1.200 minivarkens
  • 10.800 klauwpadden
  • 30.000 vissen

Totaal 388.150 proefdieren