Main content

Inhoud

Animal Rights wil gerechtigheid voor vos in de strop

Nieuws: 22 maart 2021
Jacht

In Bierbeek werd enkele weken geleden een vos in een strop ontdekt. Gelukkig konden alerte buurtbewoners het Animal Rescue Team verwittigen en kon het dier worden bevrijd. Het dier kon later opnieuw worden losgelaten. Animal Rights wil ervoor zorgen dat deze daad niet onbestraft blijft en stelt zich burgerlijke partij.

“De strop was geplaatst langs een afsluiting, zodat de vos erin vast zou komen te zitten als die probeerde onder de draad door te kruipen. Het is afschuwelijk om te denken dat iemand met opzet zoiets doet,” zegt Rowena Vanroy van Animal Rights.

Volgens Animal Rights is het compleet overbodig om vossen te bejagen en zorgt het leed dat deze dieren wordt aangedaan niet eens voor minder vossen.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Illegale jacht

De dader beging meerdere overtredingen. Om te beginnen werd er buiten het jachtseizoen gejaagd, de jacht op de vos is enkel toegelaten tot eind februari. Daarnaast zijn stroppen in Vlaanderen altijd verboden omdat ze vreselijk dierenleed veroorzaken. Het dier zit urenlang vast met de nek totdat hij of zij wordt afgeknald. In sommige gevallen brengen dieren zichzelf ernstige verwondingen toe wanneer ze wanhopig uit een strop proberen te ontsnappen. Bovendien kunnen niet enkel vossen, maar ook andere dieren zoals katten in de strop lopen.

Het is trouwens wel toegestaan vossen te vangen met andere soorten vallen, zoals kastvallen en rioolbuisvallen. Daarbij zit het dier vast in een hok totdat de jager hem of haar neerschiet. Animal Rights is eveneens gekant tegen het gebruik van deze vallen en de vossenjacht in het algemeen. Volgens ons is het compleet overbodig om vossen te bejagen en zorgt het leed dat deze dieren wordt aangedaan niet eens voor minder vossen. Lees daarover meer in ons artikel Al vijf jaar geen vossenjacht in Luxemburg.

Met onze burgerlijke partijstelling willen we gerechtigheid bekomen voor deze vos.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Burgerlijke partijstelling

Het onderzoek naar de dader is momenteel nog lopende. Animal Rights heeft zich alvast burgerlijke partij gesteld. Vossen worden door heel wat mensen geviseerd en afgeschilderd als ondieren. Omdat ze kippen en andere vogels eten, vinden deze mensen het geoorloofd de vossen op vreselijke manieren om te brengen. Dit moet stoppen! Vossen zijn individuen die het recht hebben met rust gelaten te worden.

“Zaken als deze worden vaak geclasseerd omdat niemand het belangrijk vindt wat er met een wild dier zoals een vos gebeurt. Voor de wet is er immers geen benadeelde partij. Met onze burgerlijke partijstelling willen we gerechtigheid bekomen voor deze vos”, besluit Vanroy.

Teken ook onze petitie Stop de heksenjacht op de vos!

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer