Main content

Inhoud

Animal Rights: Stop met het infecteren van apen met vogelgriep

Nieuws: 29 maart 2021
Dier­proeven

Animal Rights wil dat de Tweede Kamer het apentestcentrum BPRC in Rijswijk terugfluit. Het BPRC infecteert apen met het vogelgriepvirus H5N1 en dat gaat de dierenrechtenorganisatie veel te ver. Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Pak de ziekte bij de bron aan: de intensieve pluimveehouderij! Nu worden gezonde apen doodziek gemaakt. Dit is een gebed zonder einde.”

Vier van de twaalf al dood voor einde van de proef

Uit een recente wetenschappelijke publicatie van het BPRC blijkt dat apen geïnfecteerd werden met vogelgriep: ze moesten het virus inademen via een inhalatiemasker of kregen het binnen via druppels in de neus, keel en longen. Van de twaalf gebruikte apen werden drie apen tijdens het experiment afgemaakt vanwege het ernstige verloop van de ziekte. Een vierde aap werd de volgende ochtend dood in de kooi gevonden. 1

Molenaar: “De apen raakten in ademnood, werden lusteloos en verloren hun trek in voedsel. Door de vele handelingen en injecties verkeerden de apen in een constante staat van desoriëntatie, sufheid en misselijkheid.”

Pak de oorzaak aan

Animal Rights is verbolgen dat de volgende gezondheidscrisis weer wordt afgeschoven op proefdieren. Molenaar: “Vogelgriep is een dierziekte die van vogels op mensen kan overslaan. De megastallen vol doorgefokte kippen, kalkoenen en eenden met een lage weerstand is een potentieel reservoir voor deze zoönose. We trekken maar geen lessen uit de huidige coronacrisis.”

Nieuwe apentesten

Het BPRC heeft op haar website aangekondigd dat er vervolgstudies komen. Molenaar: “Het BPRC heeft tot 1 juli 2022 een vergunning om maar liefst 206 apen in te zetten in griep-experimenten, waaronder vogelgriep. We willen dat deze vergunning wordt ingetrokken.” 1

Animal Rights heeft een brandbrief opgesteld. Deze is samen met 4400 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Op dinsdag 30 maart demonstreerde Animal Rights voor de poort van het apentestcentrum in Rijswijk.

UPDATE

26/4/2021 - Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, stelde Kamervragen aan minister Schouten over het infecteren van apen met vogelgriep. "Wist u dat drie apen vanwege het ernstige ziekteverloop afgemaakt moesten worden en een vierde de volgende ochtend dood in de kooi werd gevonden?' Waarop minister Schouten bevestigde dat ze dit wist maar geen extra stappen gaat ondernemen. 'Het BPRC geeft aan dat dit onderzoeksproject naar het vogelgriepvirus geen impact heeft op de afspraken om uiterlijk in 2025 het aantal proeven met apen met 40% te verminderen, de fokkolonie te verkleinen en meer in te zetten op proefdiervrije innovaties, ' aldus de minister.