Main content

Inhoud

Animal Rights richt pijlen op Reeuwijkse Plassen

Nieuws: 4 april 2019
Jacht

Animal Rights heeft afgelopen zaterdag voor het eerst én met succes gedemonstreerd tegen de jacht in De Reeuwijkse Plassen. De jagers hadden er al snel genoeg van. Helaas waren de activisten ook getuige van een vreselijke doodsstrijd. Campagneleider Jessica Smit, Animal Rights: “We zagen een aangeschoten gans die minutenlang aangeschoten in het water lag te spartelen en probeerde te ontkomen aan de jager, na twee schoten leefde de gans nog steeds, een ware lijdensweg.”

Het is onvoorstelbaar dat een gewond en hulpbehoevend dier zo lang voor zijn leven moet vechten.

Jessica Smit, Animal Rights

JAGEN VANAF EILANDJES OP HET WATER

In De Reeuwijkse Plassen wordt gejaagd vanaf eilandjes op het water. Rondom de eilandjes worden plastic lokganzen in het water gelegd. De plastic ganzen suggereren veiligheid en voedsel, waardoor overvliegende dieren naar de jagers worden gelokt. Het is toegestaan om te jagen met honden, lokfluiten, lokvoer, lokinstrumenten en geluidsnabootsingen.

Gewapend met toeters en videocamera’s gingen de activisten op het geluid van de schoten af. De eerste jachtpartij werd al snel gelokaliseerd: er werd gejaagd vanaf één van de eilandjes op de Ravensbergse plas. Drie activisten gingen met hun boot het water op. Voor hun ogen werd een gans uit de lucht geschoten. Nadat de gans in het water was gevallen, leefde het dier nog steeds en moest er nog een schot worden gelost.

AANGESCHOTEN GANS VECHT VOOR ZIJN LEVEN

Bij een tweede jachtpartij werd gefilmd hoe een aangeschoten gans in het water vecht voor zijn leven. Het gewonde dier probeert minutenlang al zwemmend aan de jager en zijn boot te ontkomen, vliegen lukt niet meer. Ook na het tweede schot hagel leeft de gans nog steeds. Jessica Smit: “Het is onvoorstelbaar dat een gewond en hulpbehoevend dier zo lang voor zijn leven moet vechten. Als het hier om een hond of kat zou gaan dan zou er gesproken worden over gruweldaden.”

GANZENJACHT: HET MOET ANDERS

In 2017 zijn er maar liefst 8.781 ganzen doodgeschoten in Reeuwijk.1 Animal Rights vindt dit onacceptabel en pleit voor een diervriendelijke en duurzame visie op de inrichting van ons landschap. Nederland is niet alleen een aantrekkelijk land voor mensen, maar ook voor dieren. Zij zijn zich niet bewust van onze regels en wetten, maar ze ondervinden wel de consequenties van een overtreding. Met behulp van de juiste landinrichting, in combinatie met alternatieve methoden, kan het gedrag van ganzen worden gestuurd en daarmee overlast worden voorkomen.

Eerder toonde Animal Rights ook al beelden van ganzen die lijden in Zuid-Holland.