Main content

Inhoud

Animal Rights protest bij apenhandelaar Hartelust op Wereldproefdierendag

Nieuws: 25 april 2021
Dier­proeven

75 activisten van Animal Rights voerden op Wereldproefdierendag in Tilburg actie bij een dubieuze handelaar in proefapen. Statenlid Anne-Miep Vlasveld hield een toespraak over de inspanningen van de Partij voor de Dieren om dierproeven te vervangen. Animal Rights vraagt met het protest aandacht voor de proefdieren en roept minister Schouten in een brandbrief op om de apenhandel aan banden te leggen.

Snap niets van dit beleid

Animal Rights oprichter Robert Molenaar snapt niets van het gevoerde beleid: “De overheid wil, vanwege het dierenleed, het aantal proeven op apen in Nederland met 40% verminderen maar geeft wel vrij spel aan een Tilburgse apenhandelaar die Europese proefdiercentra bevoorraadt. De apen zijn afkomstig uit enorme Chinese proefdierfokkerijen. Ze worden in houten kratten gestopt en zijn dagenlang onderweg. De stress en angst voor deze voelende wezens moet enorm zijn.”

Handelaar Hartelust

Hartelust heeft een vergunning om 1080 apen te houden in de loods: maandenlang zitten ze opgesloten in badkamerachtige ruimtes op zaagsel. Vervolgens worden de apen verhandeld aan Europese proefdiercentra.

Molenaar: “Dan begint de lijdensweg van de apen tijdens het transport weer van voren af aan. Daar komen de dodelijke testen in een Europees proefdiercentrum bovenop. We willen af van de handel in apen en de akelige testen.”

Oproep aan minister: Pak fokoverschot proefdieren aan TEKEN NU DE PETITIE Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer