Main content

Inhoud

Animal Rights neemt het op tegen jagers in de rechtbank

Nieuws: 12 oktober 2022
Jacht

Op maandag 10 oktober stond Animal Rights tegenover de Jagersvereniging in de rechtbank in Den Haag. De jagers spanden een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat omdat er dit seizoen in Groningen, Utrecht en Limburg niet op de haas mag worden gejaagd. Animal Rights voegde zich aan de kant van de Staat. De uitspraak volgt uiterlijk 20 oktober.

Jagers willen per se schieten op zwakke populatie

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) besloot eerder dit jaar dat er in Groningen, Limburg en Utrecht niet op hazen mag worden gejaagd. De minister voerde aan dat het slecht gaat met de soort: populaties nemen af, volgens onderzoek van Wageningen Environmental Research. Daarom wil de minister alleen nog jacht toestaan in gebieden waar het wel goed gaat met de soorten.1

De jagers reageerden woedend en spanden samen met een paar andere clubs een kort geding aan. Hiermee willen ze afdwingen dat ze op 15 oktober, wanneer het jachtseizoen begint, toch op hazen mogen schieten. Animal Rights besloot vervolgens aan te sluiten bij de Staat.

'Natuurbehoud' door dieren te doden

Een van de argumenten die de jagers het liefst gebruiken om hun macabere hobby te verdedigen is dat ze aan 'natuurbescherming' of 'natuurbehoud' doen. Het spreekt voor zich dat je geen dieren hoeft dood te schieten om de natuur en soorten in balans te houden, maar hiermee wordt een poging gedaan de plezierjacht nog enigszins nobel te laten overkomen. De jagers vielen dan ook volledig door de mand toen hun advocaten luid protesteerden toen de rechter liet weten dat ze op 20 oktober een uitspraak zou doen: vijf dagen na de opening van het jachtseizoen op 15 oktober. Dit zou betekenen dat de heren en dames een paar dagen zouden moeten wachten met het doodschieten van hazen tot de uitspraak bekend was - als die al in hun voordeel zou uitpakken, natuurlijk. Volgens de advocaten was het "in het grootste belang" van hun cliënten dat ze vóór aanvang van het jachtseizoen uitsluitsel zouden krijgen. Niet in het grootste belang van natuur en haas, dat moge duidelijk zijn.

Animal Rights vertrouwt op een goede afloop.

Plezierjacht in Nederland

In Nederland zijn er vijf diersoorten die vrij bejaagbaar zijn. Deze soorten worden ook wel de wildsoorten genoemd. In het jachtseizoen mag er door jagers vrij gejaagd worden op eenden, konijnen, hazen, houtduiven en fazanten. Het konijn mag, vanwege de ongunstige staat van instandhouding, in het seizoen van 2022 niet worden bejaagd. Ook deze beslissing van de minister wordt door de jagers aangevochten. Naar schatting worden er elk jachtseizoen 300.000 dieren doodgeschoten voor het amusement van een kleine groep jagers.

Lees hier verder over de plezierjacht in Nederland.