Main content

Inhoud

Animal Rights filmt plezierjacht op hazen

Nieuws: 12 november 2018
Jacht

Afgelopen weekend filmde Animal Rights een plezierjacht op hazen in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Twee hazen werden doodgeschoten en één haas werd na een slecht geplaatst schot en het apporteren door de werkhond doodgeslagen. Na afloop van de jachtpartij feliciteerden de jagers elkaar met het “mooie schot”. Campagneleider Animal Rights Jessica Smit: "Niet te bevatten dat mensen elkaar feliciteren voor het doden van een ander levend wezen, wij willen dat de plezierjacht in Nederland onmiddellijk wordt verboden."

In 2016 zijn er in Zuid-Holland maar liefst 13.473 hazen doodgeschoten.

Jessica Smit, Animal Rights

VASTLEGGEN VAN DE JACHT

Animal Rights is regelmatig op pad om jachtpartijen te filmen en waar mogelijk te stoppen. Jessica Smit: “We komen herhaaldelijk gewonde dieren tegen die vechten voor hun leven. Het doodslaan van hazen is een gangbare praktijk. Sommige jagers reageren lachend en honend op onze aanwezigheid, anderen worden boos en bellen de politie. Deze jager wilde dat we een liedje voor hem zouden zingen.”

DRIJFJACHT OP HAZEN

Hazen worden voornamelijk bejaagd door gebruik te maken van de “drijfjachtmethode”. De dieren leven en verstoppen zich in het hoge gras in open velden. Een groep jagers (de drijvers) loopt, vaak met honden, in een linie door een weiland. Zodra de linie in beweging komt worden de hazen opgejaagd. Aan de andere kant van het weiland staat een andere groep jagers klaar om ze neer te schieten. In 2016 zijn er in Zuid-Holland maar liefst 13.473 hazen doodgeschoten. De cijfers uit 2017 zijn nog niet gepubliceerd.

STOP MET DE PLEZIERJACHT

Het jachtseizoen op de haas is geopend van 15 oktober t/m 31 december. In deze drie maanden worden tienduizenden dieren doodgeschoten voor het amusement van een kleine groep jagers. Naast hazen worden in het jachtseizoen ook eenden, konijnen, houtduiven en fazanten gedood. Animal Rights wil dat de plezierjacht in Nederland wordt verboden en dat wilde dieren zoveel mogelijk met rust worden gelaten.


Kijk ook: NieuwLicht volgde Animal Rights voor een item over de jacht, de uitzending is hier terug te kijken.