Main content

Inhoud

Animal Rights bundelt krachten met Lush tegen dierproeven

Nieuws: 7 april 2022
Dier­proeven

Voor de Europese campagne "Houd de kooien leeg" bundelt Animal Rights tussen 4 en 11 april de krachten met Lush.1 Ons gemeenschappelijk doel is om zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor het Europees burgerinitiatief "Voor cosmetica zonder dierenleed - maak Europa dierproefvrij”. Zaterdag 9 april staan we de hele dag in de Lush winkel in de Nieuwstraat in Brussel om winkelaars over dierproeven te informeren. Jen Hochmuth: "Echte schoonheid is zonder dierenleed. Kom op voor je recht op cruelty-free cosmetica en de rechten van alle dieren op een leven vrij van dierproeven. De dieren rekenen op ons allemaal om de kooien leeg te maken en leeg te houden."

Over deze campagne

Wist je dat het op 11 maart 2022 9 jaar geleden is dat er een Europees verbod op dierproeven in de cosmetica-industrie kwam? Maar in plaats van dit te kunnen vieren, moeten we opnieuw in actie komen: EU-autoriteiten eisen namelijk nieuwe dierproeven op ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt. De belofte van een dierproefvrij Europa is gebroken.

In augustus vorig jaar werd het burgerinitiatief “Red dierproefvrije cosmetica” gelanceerd door een vereniging van dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Animal Rights, om de Europese Commissie op te roepen om:

  • het verbod op het testen van dieren in de cosmetica-industrie te beschermen en aan te scherpen;

  • eisen voor nieuwe dierproeven (wijziging EU-wetgeving over chemische stoffen) te stoppen, en;

  • de wetenschap in de EU te moderniseren.

Er is geen enkel excuus voor het martelen en doden van dieren omwille van make-up, zeep of welke ander product dan ook.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Voor cosmetica zonder dierenleed - maak Europa dierproefvrij

Het verborgen ingrediënt in veel van onze cosmetica is dierenleed. Denk aan de kleine kooien met daarin pluizige konijnen met bloeddoorlopen ogen, of cavia's met pijnlijke, ontstoken wonden op hun lijfjes.

We hebben tot 31 augustus 2022 de tijd om 1 miljoen geldige handtekeningen van EU-burgers te verzamelen voor het afdwingen van een zinvolle reactie van de Europese Commissie. Op dit moment hebben nog meer dan een half miljoen handtekeningen nodig!

We hebben je hulp nodig. Teken hier de petitie!

Bij het tekenen van de petitie moet je je geboortedatum en adres invullen. Klik op de link en doe de veiligheidscheck. Wacht niet langer, jouw handtekening maakt een verschil!

Mars op Wereldproefdierendag

Bedankt voor alles wat je voor dieren doet. Wil je meer helpen? Vraag je vrienden en familieleden de petitie te tekenen en de link op social media te delen.

En als je nog meer voor de proefdieren wil doen, kom dan naar onze Animal Rights mars op zondag 24 april in Leuven, voor Wereldproefdierendag.

Zet je in het evenement op gaan als je erbij bent.

Jen Hochmuth: "Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Het is jullie moment om een stem te zijn voor de stemlozen."

Help dieren zoals Ralph

De korte stop-motionfilm, genaamd Save Ralph, gaat over het verschrikkelijke leven van konijn Ralph, een proefdier. Ralph vertelt aan de productieploag dat hij elke dag werkt als " tester " voor cosmetische producten en hoe hij aan één oog blind en gedeeltelijk doof is. Terwijl hij zich voorbereidt op zijn werk, legt Ralph op droevige toon uit hoe hij niet per se om zijn leven geeft, omdat hij voelt dat het de moeite waard is om zijn lichaam op te offeren om mensen te helpen.

In een laboratorium smeken Ralph's konijnenvrienden de productieploeg om hen te bevrijden van hun beproevingen, voordat Ralph met een onbekende chemische stof in zijn enige werkende oog wordt geïnjecteerd. Nu volledig blind en zichtbaar in pijn, zegt Ralph zijn laatste worden; zonder dierproeven zou hij "als een normaal konijn" in een veld zijn. Als de video eindigt, steekt Ralph een bezorgde duim omhoog naar de camera en zegt: "Het is allemaal goed".

"Er is geen enkel excuus voor het martelen en doden van dieren omwille van make-up, zeep of welke ander product dan ook", aldus Hochmuth. Dierproeven zijn volstrekt onnodig en daarom steunen we de oproep voor een wereldwijd verbod op alle dierproeven rond cosmetica.

Animal Rights publiceerde een groene lijst met merken van cosmetica en schoonmaakmiddelen die 100% dierproefvrij en vegan zijn.